Oskarshamns kärnkraftverk TT
Klimatförändringarna

Lövin tvingades försvara kärnkraft på EU-möte

Sveriges miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) red ut till försvar för kärnkraften under dagens möte med EU:s miljöministrar – trots att hon själv är kärnkraftsmotståndare.

– Olika fossilfria energikällor bör bidra till EU:s klimatomställning, inklusive kärnkraft och förnybart, sa Lövin enligt TT.

Lövin hade nämligen fått i uppdrag att framföra den ståndpunkten av majoriteten i riksdagens EU-nämnd.

Hon säger att hon är väl medveten om att frågan är ett rött skynke för många EU-länder och att det uppfattas som apart att försvara kärnkraften.

– Det är sorgligt att EU-nämnden och svenska partier inte har förstått det.

Läs mer

Toppnyheter

Demonstrationståg i USA:s huvudstad Washington i går kväll. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
Protesterna i USA

Massprotester i hela USA: ”Ett historiskt skeende”

Tiotusentals personer hade samlats i städer över hela USA när protesterna mot rasism och polisbrutalitet i går antog en ny dimension, rapporterar flera medier.

Fredliga massdemonstrationer hölls bland annat i New York, Atlanta, Philadelphia, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Boston och Miami – och i huvudstaden Washington arrangerades den hittills största demonstrationen efter George Floyds död.

– Det känns som att jag får vara en del av ett historiskt skeende och en del av en grupp människor som försöker förändra världen för allas bästa, säger Jamilah Muahyman till Reuters vid en demonstration i närheten av Vita huset.

18 min
Demonstrationer utanför Vita huset.  Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Washington DC förbereder sig för massiva protester

Washington DC förbereder sig för en dag av massiva Black Lives Matter-protester, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt uppgifter i lokala medier räknar man med att tiotusentals demonstranter ska samlas i staden. Samtidigt finns uppgifter från aktivister på sociala medier om att en miljon människor komma att delta på olika sätt.

– Vi har information som pekar på att evenemangen den här lördagen kan bli något av det största som vi någonsin haft, säger polischefen Peter Newsham på en presskonferens inför lördagens demonstration.

Igår 17:48
Läs mer om Protesterna i USA
Coronaviruset Röster om viruset
Lena Hallengren / Jimmie Åkesson TT
Coronaviruset Röster om viruset

Hallengren: Vi låter inte rädslan för kritik förlama

Socialminister Lena Hallengren svarar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som i en debattartikel i DN kräver statsepidemiolog Anders Tegnells avgång och anklagar regeringen för att gömma sig bakom Folkhälsomyndigheten.

I en kommentar till TT skriver Hallengren att det efter pandemins slut kommer vara viktigt att lyssna till den efterklokhet och de lärdomar som ”vi kommer att överösas av” – men att regeringen fram till dess kommer att fortsätta fatta beslut utifrån rådande kunskapsläge.

”Vi kommer inte låta rädslan att bli kritiserade förlama vårt beslutsfattande i denna kris och vi kommer utan prestige att korrigera vår strategi vid behov”, skriver Hallengren.

1 tim
Statsepidemiolog Anders Tegnell och SD-ledaren Jimmie Åkesson.  TT
undefined

Jimmie Åkesson: Tegnell måste avgå omedelbart

Statsepidemiolog Anders Tegnell måste ta ansvar för misstagen och avgå med omedelbar verkan, skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson i en debattartikel i Dagens Nyheter.

I debattartikeln pekar han på att den svenska linjen med att försöka begränsa snarare än att trycka tillbaka smittan har misslyckats. Han pekar även på Sveriges höga dödstal per capita och menar att våra äldre inte har fått det skydd och stöd som de behöver.

”Regeringen måste samtidigt ta klivet ut ur skuggorna och ta fullt ansvar för den negativa händelseutvecklingen vi sett sedan krisen började”, skriver han i debattartikeln.

Igår 19:19
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Sveriges nationaldag
Familj tittar på Löfven på sin teve. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Sveriges nationaldag

Prövningar i fokus under Löfvens nationaldagstal ”Sverige kommer klara det”

I år höll statsminister Stefan Löfven nationaldagstal från ett folktomt Skansen.

– Vi lever i historiska tider med historiska prövningar. När vi till slut är igenom det ska vi tillsammans bygga framtiden åter. Och vi ska göra det med samma beslutsamhet, självdisciplin och ansvarskänsla för varandra som vi visat under den här tiden.

Löfven riktade även uppmärksamhet åt vårdpersonalen och poängterade att deras situation under pandemin inte får bli vardag.

– Vi är inte igenom det här och nya prövningar väntar oss, men Sverige kommer att klara denna prövning.

Igår 19:04
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia på Logården vid Stockholms slott.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kungen hyllar svenskarnas arbete: ”Heroiska insatser”

Kung Carl Gustaf tog upp den pågående coronapandemin när han höll sitt nationaldagstal på Stockholms slott på lördagskvällen. Han passade även på att hylla svenskarnas arbete i kampen mot viruset.

– Beundransvärda och heroiska insatser har gjorts av många i olika delar av samhället, ingen nämnd och ingen glömd. Ett stort stort tack till er alla, säger kungen i talet som direktsändes i SVT.

För att följa Folkhälsomyndighetens restriktioner sker årets nationaldagsfirande utan publik.

Igår 18:53
Skärmbild TV4 Skärmbild TV4
undefined

Stefan Löfven om krisen: ”Behöver låna mer pengar”

Coronakrisen, ekonomin och hur mycket pengar kan världen låna? Det är ämnen som statsminister Stefan Löfven pratar om i en intervju från Harpsund i TV4 med anledning av nationaldagen. Jenny Strömstedt frågar var pengarna finns som ska lyfta äldrevården och hjälpa de som har förlorat jobb och skolår.

– Det som händer, enkelt uttryckt är att vi behöver låna mer pengar. När statsskulden ökar behöver vi låna mer pengar.

Statsministern säger att finansministern ska få svara på vilken nivå skulderna kan ligga utan att bli skadliga.

Igår 12:13
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Latinamerika
Bönor som sköljs. Martin Mejia / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Latinamerika

Perus sexarbetare hjälper varandra under pandemin

Sexarbetare har startat soppkök i Peru för att hjälpa varandra med mat när de blir utan inkomst till följd av pandemin, rapporterar AFP.

Även om prostitution är lagligt i Peru är sexarbetare en väldigt utsatt grupp, ofta helt utan skyddsnät skriver AFP.

Kvinnorna som är i prostitution har därför drabbats hårt av pandemin enligt Leida Portal. Hon är ordförande för en organisation som arbetar för att kvinnorna ska ha rätt till sjukvård.

– Vi har extrema fall med kvinnor som vanligtvis arbetar på bordeller som nu har tvingats stänga. Vad ska de göra, hur ska de kunna försörja sina barn?

Peru har drabbats mycket hårt av coronaviruset, det är bara Brasilien som har fler fall i Latinamerika.

Igår 21:00
Jair Bolsonaro. Eraldo Peres / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brasilien hotar att lämna WHO: ”Vi kollar på det”

Brasiliens president Jair Bolsonaro hotar att dra ur landet ur Världshälsoorganisationen, WHO, rapporterar flera medier.

– USA har lämnat WHO och vi kollar på det, i framtiden. Antingen genomför WHO sitt arbete opartiskt, eller så lämnar vi också, säger han till journalister utanför presidentpalatset enligt AFP.

Bolsonaros uttalande kommer efter WHO:s varning till latinamerikanska länder att inte lätta på sina virusrestriktioner för snabbt. Med Brasilien och Mexiko i täten har Latinamerika just nu den största ökningen av konstaterat smittade i världen.

Igår 04:24
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi. TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Experter oeniga om ökad smittspårning: Inte görbart

Läkare och vårdpersonal måste i högre grad testas för covid-19. Det säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening och överläkare på Danderyds sjukhus till SvD. I veckan kom beskedet att Sverige ska skruva upp testningen.

Ekonomen Lars Calmfors säger att det inte går att beräkna de exakta vinsterna men att dessa kan vara väldigt stora om man kan få ner smittspridningen med hjälp av uppskalad testning.

Men alla experter är inte eniga om behovet av utökad smittspårning.

– Jag tror inte att det är görbart i dag, säger Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi, till tidningen.

Hon menar att det är svårare i dag när antalet nysmittade i sjukdomen ligger runt 1 000 om dagen.

Igår 12:57
Wold, arkivbilder. TT
undefined

Wold om 70-plussarnas sommar: ”Lurigt med unga”

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi, konstaterar att det går bra för 70-plussare att resa i sommar men att de bör vara försiktiga efter att de har nått fram till sina destinationer.

Undvik att åka bil med barn och barnbarn och att vara inomhus med potentiella smittbärare, rekommenderar hon i en intervju med Aftonbladet.

– Det är lurigt med unga människor för de kan ha väldigt lätta symtom, säger Wold till tidningen.

Igår 10:38
Läs mer om Coronaviruset
Se till att kontrollera rätt saker innan du köper en begagnad elbil.  Unsplash
Ägande

Håll koll på rätt saker när du köper begagnad elbil

Den garvade begagnatköparen vet precis vad man bör kontrollera när det handlar om en klassisk bil med förbränningsmotor. Men planerar man att köpa en begagnad elbil finns det andra detaljer att granska närmare, konstaterar sajten Inside EV’s, som har redogjort för de viktigaste bitarna:

Batteriernas skick är nummer ett på listan. Kruxet är att det kan vara mycket svårt att avgöra hur det står till med den saken. Den som har en så kallad OBD-mätare – en enhet som kopplas in i bilens OBD-port och läser av koder – kan få fram information om batteristatusen. Men att tolka koderna rätt är något av en djungel då det inte finns någon standard ännu. Att hitta rätt koder för just den aktuella bilmodellen kan kräva ett gediget googlande.

Om det är möjligt bör man be om att få testa fordonet på en riktig långtur. Först då får man en konkret uppfattning om batteriets skick. Lyckligtvis, och kanske en aning förvånande, så håller elbilsbatterier faktiskt ganska länge. Normalt sett tappar en elbil inte mer än mellan 10 och 20 procent av sin ursprungliga batterikapacitet efter 15 000 mil, skriver sajten Recharge.

Man bör även hålla koll på ifall bilen säljs med hyrda batterier, ett upplägg som inte är direkt ovanligt. Då hyr man nämligen batteriet separat, och man bör därför se till att köpet inte innebär en extrautgift som man inte hade räknat med.

Se även till att alla kablar för laddning finns med. Att ersätta en saknad laddkabel till ett vägguttag låter kanske inte som någon stor sak, men det kan bli en mycket kostsam historia på flera tusenlappar.

Det ska även påpekas att det finns en missuppfattning om att elbilar skulle vara långt mer pålitliga i övrigt än klassiska bilar med förbränningsmotorer, då det finns färre rörliga delar i dem. Men det stämmer bara till viss del. Saker som bromsar, luftkonditionering och däck skiljer sig i princip inte alls och slits i lika hög grad vare sig det sitter en elmotor under huven eller inte. Och att ta en Carfax-rapport på fordonet är förstås lika vettigt när det gäller en elbil som när det handlar om bilar med förbränningsmotorer.

1 tim
Till fjällen med elbil? Jodå, det går. Men det kan bli lite mer omständligt.  Tesla (pressbild)
Ägande

Elbil till fjällen – så bra fungerar det i praktiken

En aspekt som ofta vägs in när vi svenskar köper ny bil är det hur lämpad den är för att klara den för många årligen återkommande fjällresan. Och långa resor i tufft vinterväglag med mycket packning är förstås också en av de mest utmanande situationer som en bil kan utsättas för.

Med elbilsrevolutionen för dörren väcks därför allt oftare frågan om det ens är möjligt att genomföra en längre fjällresa med en elbil. Och visst går det, men det blir ofta en smula krångligare än med en klassisk bil. Det konstaterar skidåkarsajten Freeride, som har tittat närmare på saken.

Till att börja med är renodlade elbilar med gott om lastutrymme fortfarande relativt sällsynta, och dyra. Man får inte sällan räkna med att investera i en takbox om både barn, extra väskor och ett eventuellt husdjur ska få plats.

En annan aspekt är räckvidden. Freeride har tittat närmare på Teslas SUV X100D, en bil som normalt sett ska klara nästan 57 mil på en laddning, det vill säga en sträcka som är 10 mil kortare än avståndet mellan centrala Stockholm och Åre. Men med snö på vägen, varm luft i kupén och många uppförsbackar längs vägen så minskar räckvidden snabbt. Räkna med att behöva stanna för laddning.

Just i fallet med Åre så finns flera laddstolpar längs med kusten. Ska man till Härjedalsfjällen är det däremot sämre ställt med infrastruktur för laddning och turen kräver mer noggrann planering.

När det handlar om köregenskaper i vinterväglag så skiljer sig elbilar inte nämnvärt från anda fordon, även om de gärna svarar på ”gaspådrag” lite piggare, så man bör även vara försiktig om det råder halka.

Igår 04:00
För den som bor i hyresrätt krävs en diskussion med värden Shutterstock
Ägande

Så fixar du laddning av elbilen i flerbostadshus

Antalet laddbara fordon ökar stadigt i Sverige, men tyvärr så hänger inte utbyggnaden av laddningsstationer riktigt med i svängarna. Det konstaterar SVT i en artikel. Och det handlar inte bara om möjligheten att ladda längs vägen, utan även om möjligheten att ladda hemma. Bor man i eget hus är det förstås en enkel sak att montera en laddare i anslutning till garaget, men för den som bor i flerfamiljshus blir det lite mer komplicerat.

”Bor du i lägenhet och vill skaffa elbil måste du oftast ta en diskussion med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen om att tillhandahålla laddplatser för elbilar”, skriver sajten Recharge, som konstaterar att det här trots allt har blivit lite enklare i takt med att efterfrågan ökat.

En smart och kostnadseffektiv lösning kan vara laddboxar med dubbla uttag, något som gör att man kan ombesörja laddningsbehovet för två fordon med en enda enhet. Recharge skriver att hyresvärdar och föreningar bör titta på Typ 2-laddboxar. Minimikrav som nämns är stöd för laddning med både en- och trefas och att boxen har nätverksanslutning.

Ett av många argument mot att tillhandahålla den här typen av laddningsboxar är att fastighetsägaren inte kan ta betalt för strömmen. Detta då man klassas som en elleverantör i det läget. Det går däremot bra att ta en schablonavgift.

Energimyndigheten skriver i en guide till laddning för den som bor i hyresrätt att priset för en laddbox ligger på mellan 5 000 och 12 000 kronor. Därtill kommer förstås också en installationskostnad. Att övertyga hyresvärden om att ta den kostnaden kan bli svårt, men det kostar ju inte att åtminstone ställa frågan. Och en sak som kan bita är att laddplatser för elbilar lär höja fastighetens värde.

5 jun
Läs mer om Framtidens bilar | Ägande