Illustrationsbild. TT
Opinionsläget

Sifo: SD och V ökar – M och S går mot bottenresultat

Moderaterna fortsätter att tappa stöd inför EU-parlamentsvalet, visar en undersökning från SvD/GP/Sifo. Partiet får 13,5 procent i veckans mätning, vilket är i nivå med resultatet 2014, som var partiets dittills sämsta.

S får 21,9 procent, vilket innebär att även de går mot ett rekorddåligt valresultat.

– Den nya Sifon, en vecka före EU-valet, utvecklar sig till en mardröm för de stora regeringsbärande partierna i Sverige, säger Henrik Ekengren Oscarsson,  professor i statsvetenskap, till GP.

SD är klart större än M i mätningen, med 19,9 procent av stödet. Sifos Toivo Sjörén varnar dock för att SD:s väljare har låg benägenhet att rösta i EU-valet vilket kan dra ner partiets resultat.

Även V har ökat sitt stöd och får 9,5 procent. Enligt Sjören tar partiet framför allt väljare från Fi.

Så gjordes undersökningen

Sifo genomförde på uppdrag av SvD och GP 2 867 intervjuer med slumpmässigt utvalda personer från 18 år och uppåt. Frågan som ställdes var: "Vilket parti kommer du rösta på i årets Europaparlamentsval?"

Intervjuerna genomfördes den 10–15 maj 2019. Intervjuerna är gjorda med telefon och webbpanel.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska åtgärderna
Illustrationsbild. Hasse Holmberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Uppgift: Förbud att träffas fler än 50 personer blir kvar

Förbud mot att träffas fler än 50 personer kommer sannolikt att blir kvar, enligt uppgifter till Expressen. Sannolikt kommer de offentliga sammankomsterna att vara fortsatt begränsade över sommaren.

Enligt tidningen väntas riktlinjen gälla tills risken för smittspridning har sänkts från ”mycket hög” eller att antalet döda kraftigt har minskat. Belastningen inom vården och det allmänna läget i landet antas också väga tungt.

3 tim
Illustrationsbild/Anders Tegnell i Morgonstudion TT/SVT
undefined

Tegnell: Övervägde att lätta restriktionerna för kvinnor

Folkhälsomyndigheten övervägde att införa olika typer av restriktioner för kvinnor och män, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT Morgonstudion.

Enligt Tegnell handlade det exempelvis om att ändra de generella råden om försiktighet till att gälla från 70 år för män och 72 år för kvinnor. I slutändan valde man dock att hålla fast vid samma rekommendationer för båda könen.

– Vi har tittat på möjligheterna men det är också en fråga om att kommunicera ett budskap som är lätt att komma ihåg och som folk ska ta till sig, säger han.

4 tim
Illustrationsbidler. TT
undefined

Läkare: Kan ha kostat liv att kommunerna glömdes bort

Kommunerna glömdes bort när Sverige förberedde sig inför pandemin i vintras vilket kan ha kostat människoliv. Det hävdar flera smittskyddsläkare och beredskapsansvariga, enligt SR Ekots granskning.

Det handlade bland annat om att skyddsutrustning och rutiner kring basal hygien inom äldrevården inte introducerades tillräckligt tidigt.

Orsaken kan ha varit att risken för samhällsspridning länge bedömdes vara låg, uppger smittskyddsläkarna.

Idag 03:40
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Ekonomiska effekterna
Illustrationsbild. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Ekonomiska effekterna

Återhämtningsfond för EU landar på 750 miljarder

EU-kommissionens återhämtningspaket kommer att uppgå till 750 miljarder euro, motsvarande nästan 8 000 miljarder kronor. Det skriver EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni på Twitter.

500 miljarder kommer att ges till medlemsländerna som bidrag och 250 miljarder som lån, uppger källor för den tyska nyhetsbyrån DPA och tv-kanalen N-tv. Därmed blir Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike överkörda – de fyra länderna ville att hela paketet skulle ges som lån.

Klockan 13.30 ska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presentera förslaget.

27 min
H&M:s vd Helena Helmersson. TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

H&M kallar tillbaka tusentals permitterade

Klädjätten H&M avbryter permitteringen för 2 500 personer vid bolagets huvudkontor, rapporterar Breakit och DI.

“Som det ser ut i dagsläget kommer vi inte att ansöka om en förlängd period för korttidsarbete för våra medarbetare på huvudkontoret i Stockholm för perioden juli-oktober”, skriver kommunikationsdirektör Kristina Stenvinkel i ett sms till Breakit.

I rapporten för första kvartalet, som släpptes i början av april, uppgav H&M att man inlett ”genomförande av korttidsarbete” på de marknader som berörts av coronakrisen.

Börsen reagerar positivt och handlar upp aktien 3 procent vid 10-tiden på onsdagen.

3 tim
Dahlgren. Arkiv. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inför EU:s coronapaket: ”Vi kan kompromissa”

Under onsdagen kommer EU-kommissionen att presentera sina stödåtgärder för att dämpa coronakrisen. Återhämtningsfonden väntas vara i storleksordningen 500 miljarder euro. Sverige är ett av fyra länder som vill att pengarna ska vara lån som sedan betalas tillbaka.

I en intervju med Dagens Nyheter öppnar Hans Dahlgren för att Sverige i någon mån kan ändra den uppfattningen.

– För att det ska bli ett beslut måste vi uppnå konsensus. Och då måste det till kompromisser. Men exakt vad Sverige kan kompromissa om tänker jag inte säga nu, kommenterar han.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Covid19-tester på Scilifelab vid Karolinska institutet. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Spotify-grundarna donerar miljoner till covid-19-tester

Spotify-grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon donerar mångmiljonbelopp för coronatester av sjukvårdspersonal, rapporterar DN. Donationen ska täcka kostnaderna för testning av 15 000 personer.

”Jag tror på kraften i data och testerna kommer också att ge viktig kunskap till våra forskare”, skriver Ek i ett uttalande till tidningen.

Testerna utförs av Werlabs som redan testat personal på H&M, Spotify och Tele2.

1 tim
Illustrationsbild. TT
undefined

Covidboende i Malmö snart tomt: ”Kurvan har planats ut”

Ett boende i Malmö som öppnats för att ta emot coronapatienter kommer snart att stå tomt sedan samtliga patienter blivit friska, rapporterar Sydsvenskan.

Boendet har 44 platser och öppnade för ett par veckor sedan. Som mest har nio personer vårdats på boendet, men alla har tillfrisknat och nu väntar de tre kvarvarande patienterna på att få åka hem.

– Det är otroligt glädjande. Vår kurva över smittade i Skåne har planats ut väldigt mycket, säger enhetschef Pia Nilsson på Malmös hälsa-, vård- och omsorgsförvaltning.

3 min
Illustrationsbilder TT
undefined

”Skräckbilden av Sverige gör att dörrar stängs”

Opinion Olika aspekter av coronakrisen dominerar dagens ledarsidor.

Expressen konstaterar att omvärlden förfäras över den omfattande smittspridningen i Sverige.

”Skräckbilden av ett partyland som låter smittan välla fram och sorglöst offrar åldringars liv, har spritts vida omkring (...) När våra grannländer inte vill veta av oss och Cypern drar igen dörren, har vi ett problem”, skriver tidningen som anser att testandet måste trappas upp och smittkedjorna klippas av.

Dagens Industris Lotta Engzell-Larsson menar samtidigt att svenska politiker ska tänka om och låta svenskarna resa ut i landet i sommar. Smittspridningen minskar och antalet som vårdas på intensivvårdsavdelning har halverats sedan toppen i april, skriver hon.

”Den svenska vården klarade sitt uppdrag då, och kommer klara det även framöver”, konstaterar hon.

Aftonbladets Anders Lindberg tar upp M-ledaren Ulf Kristerssons krav på en coronakommission.

”Syftet verkar mest vara att sätta dit Socialdemokraterna”, skriver Lindberg som själv vill se två erfarna politiker med brett förtroende i ledningen för en kommission.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

SAS återupptar flera flygrutter: ”Startar upp”

SAS-trafiken har gått på sparlåga den senaste tiden men under juni startar ett flertal rutter upp igen, meddelar flygbolaget.

Från Arlanda återupptas flygningar till Malmö, Kalmar, Ängelholm och Skellefteå samt finska Helsingfors och Åbo.

Från Kastrup i Köpenhamn återupptas flygningar till New York, Chicago och Amsterdam.

”Allt fler länder lättar på sina reserestriktioner vilket möjliggör för SAS att starta upp trafiken”, heter det.

15 min
undefined

Google täcker kostnader för distansarbete

Google planerar att öppna sina kontor igen den 6 juli, men de anställda har trots det möjligheten att fortsätta jobba på distans fram till september eller eventuellt fram till årsskiftet. Det rapporterar Fox Business.

Samtidigt meddelar Google att man kommer att betala ut motsvarande drygt 9 600 kronor till varje medarbetare som jobbar hemifrån, för att täcka kostnader för utrustning och möbler.

Googles vd Sundar Pichai skriver att man genomför ett öppnande av kontoren ”gradvis och i faser”, och inledningsvis kommer bara 10 procent av personalstyrkan att finnas på varje kontor.

4 tim
Illustrationsbild.  FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskar rusar till Hemnet i coronatider: ”Rekordsiffror”

Antalet besök hos bostadssajten Hemnet nådde rekordnivåer i april, rapporterar DI med hänvisning till siffror från sajten. Sammanlagt hade sajten 62 miljoner besök under april, en ökning med 17 procent jämfört med ett år tidigare.

– Det är verkligen rekordsiffror, säger vd Cecilia Beck-Friis till tidningen.

Hon tror att förklaringen dels ligger i en önskan att hålla koll på den skakiga marknaden, dels att man ser på sitt hem med nya ögon efter en tids hemmakarantän.

Idag 03:42
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild. Shutterstock
Passion I Framtidens mat

Nya bakterien gör matavfall till nya förpackningar

Svenskarnas matavfall ska halveras till 2030, men kan det som blir kvar omvandlas till hållbar plast? Det tror i alla fall Tech Crunch, som besökt kanadensiska Scarborough där företaget Genecis utvecklar en metod där en ny typ av bakterie omvandlar kolbaserat organiskt avfall till organiska syror.

Vd:n Luna Yiu berättar för nyhetssajten om processen som består av två steg: Den första gruppen av bakterier bearbetar matavfallet och producerar fettsyror som den andra gruppen av bakterier livnär sig på när de tar upp kolatomerna och omvandlar dem till bioplast.

Satsningen har fått stöd av den kanadensiska regeringen och förhoppningen på sikt är att skala upp två goda effekter: minska plastavfallet i världen samtidigt som växthusgaserna minskar. Jämfört med traditionell plasttillverkning ger den här typen av förpackningstillverkning 80 procent mindre växthusgaser.

Produktionen är ännu småskalig och kan inte tävla prismässigt med petroleumplast om oljepriserna är låga, men man ser en framtid i att tillverka bioplast för matförpackningar, material till 3D-skrivare och inom medicinsektorn.

– Med mer genteknik och med förbättring av våra bakteriekulturer skulle vi potentiellt kunna få ner kostnaderna och i framtiden bli en verklig konkurrent till plastartiklar, säger Yiu till sajten Fast Company.

Idag 04:30
Illustrationsbild. Shutterstock.
Passion I Framtidens mat

Studie: Stor potential för odling av mat inne i städer

Genom att använda parker, trädgårdar och andra stadsnära grönytor till odling skulle städer kunna minska importberoendet och täcka behovet av frukt och grönt hos 15 procent av befolkningen. Det är slutsatserna från en ny studie som publicerats i Nature Food och som genomförts av forskare på institutionen för hållbar mat vid University of Sheffield.

Studien har utgått från Sheffields outnyttjade grönytor men menar att resultaten går att tillämpa på andra städer som också har runt en halv miljon invånare.

Skulle 100 procent av mark som till exempel parker och privata trädgårdar användas skulle det kunna täcka det dagliga behovet av frukt och grönt för 709 000 personer, skriver Science Daily. Används tio procent skulle det räcka till att täcka behovet för 15 procent av befolkningen i staden och skulle kunna hjälpa till att säkra en inhemsk matförsörjning.

De platta taken i staden ger ytterligare möjligheter, använder man tio procent av dessa för tomatodling skulle det ge åtta procent av befolkningen deras behov och potentiellt minska den stora importen av tomater.

Professor Duncan Cameron menar att man måste hitta en balans mellan att ha kvar grönytor i staden och hur man ska utveckla trädgårdsodling. Han ser en stor potential till utveckling om myndigheterna jobbar nära lokalsamhället.

– Med noggrann hantering av grönområden och teknikanvändning för att skapa distributionsnätverk är det möjligt med ”smarta matstäder”, där lokala odlare kan försörja samhällen med färsk och hållbar mat, säger han till Science Daily.

Igår 04:30
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Kol i svenska jordar – nytt sätt att klimatkompensera

Hur ska vi klimatkompensera i framtiden? Måste det ske genom trädplantering i ökenområden på andra sidan jorden? 2020 blir ett pilotår för svensk kolinlagring som ett alternativ, rapporterar Lantbrukets Affärstidning som skriver om ett initiativ från företaget Miljömatematik.

Projektet som kommer pågå i tre år går ut på att klimatkompensera för den koldioxid vi tar upp ur jorden på hemmaplan, och har bland annat knutit till sig hamburgerkedjan Max och havredrycksproducenten Oatly som finansiärer.

– Om man kan lagra kol i marken så blir det ju en ny produkt som jordbruket kan sälja. Nu köper vi kolinlagring i Afrika, varför ska man inte kunna köpa svensk? säger Jessica Johansson, omställningskonsult på Miljömatematik, till tidningen.

Tanken är att få till en plattform där man kopplar ihop de som vill klimatkompensera med jordbrukare som genomför åtgärder som bidrar till att binda kol i jordbruksmark, skriver Miljö & Utveckling.

Kolinlagring är också något som regeringen lyfter som en av de åtgärder som ska främjas i sitt klimatpolitiska handlingsprogram. I februari tillsatte man en ny utredning som ska se över hur det svenska jordbruket ska bli helt fossilfritt och kolinlagring nämns som något som har stor potential.

Samtidigt ska utredaren Helena Johansson titta på hur konkurrenskraften inom det svenska jordbruket ska öka. Kanske är det just kolinlagring som blir den nya produkten att marknadsföra för svenska bönder?

25 maj
Läs mer om Passion I Framtidens mat