Bevaka
H&M, Hennes & Mauritz

Henrik Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Börsen stängde på minus – H&M och Ericsson lyfte

Stockholmsbörsen inledde tisdagen med tydliga uppgångar men föll tillbaka strax före lunchtid efter uttalanden från Donald Trump. Vid stängning såg det ut som följer:
• OMXSPI: –0,6 procent
• OMXS30: –0,5 procent
Europabörserna surnade till avsevärt vid 11-tiden efter att Donald Trump sagt att det kan vara en bra idé att vänta med ett handelsavtal till efter det amerikanska presidentvalet 2020. Under samma presskonferens varnade presidenten EU för att det kan bli ”riktigt tufft” om unionen inte slutar utnyttja USA på handelsområdet.

På bolagsfronten var Ericsson dagens stora vinnare i OMXS30. Aktien lyfte över 2 procent på medieuppgifter om att USA förbereder ett globalt jättestöd för investeringar i telekom. Stödet uppges bara gälla i de fall där utrustningen kommer från andra bolag än kinesiska Huawei. Därmed kan det även gynna finska Nokia vars aktie steg knappt 0,3 procent.

H&M sällade sig också till dagens vinnare efter en köprekommendation från SEB Equities. Aktien var upp 1,6 procent.

I botten av storbolagsindexet fanns råvarubolagen SSAB och Boliden med nedgångar på 2,4 respektive 1,7 procent.

Sinch steg över 6 procent efter att Carnegie återupptagit bevakningen av aktien med en köprekommendation. Fastighetsbolaget SBB backade 3 procent efter en säljrekommendation från DNB.

Bildskärmsbolaget Multiq lyfte över 5 procent efter att ha tecknat ett partneravtal med Telia.

3 dec
LANTMÄNNEN
Lantmännen

Forskare: Så kan broccoli motverka diabetes

Typ 2-diabetes är idag ett stort hälsoproblem och Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att 500 miljoner människor kommer att ha typ 2-diabetes år 2030. I Sverige lider cirka 500 000 personer av någon form av diabetes, och sjukdomen står för tio procent av vårdkostnaderna. Lantmännen satsar därför på forskning för att ta tillvara på hälsoegenskaper i broccoli, som visat sig kunna sänka blodsockernivåerna hos personer med typ 2-diabetes.

Genom ett forskningsprojekt som finansieras av Lantmännens Forskningsstiftelse har forskare vid Lunds Universitet och Sahlgrenska akademin funnit en viktig antioxidant i broccoli. Antioxidanten – en naturlig substans i broccoli - har enligt studien en positiv effekt på blodsockernivåerna hos patienter med diabetes typ 2.

– Resultaten ser lovande ut och det här kan bli ett viktigt komplement till andra läkemedel, säger Anders Rosengren, docent vid Göteborgs universitet.

Ambitionen nu är att se om det går att förebygga diabetes typ 2 med preparatet, det vill säga motverka sjukdomen hos de som är i riskzonen.

För Mats Larsson, forskningsdirektör på Lantmännen, är det pågående arbetet av stor vikt då diabetes är en aktuell och global utmaning.

– Lantmännen fokuserar på hälsosamma livsmedelsprodukter och har en ambition att bidra till en bättre folkhälsa, säger Mats Larsson.

Lantmännen satsar årligen mellan 250 och 300 miljoner kronor på forskning och innovation, bland annat forskning kring perenna sädesslag – grödor som ska klara ett förändrat klimat, och SamZoner – odlingsremsor på åkrarna som gynnar den biologiska mångfalden.

Projektet görs av Lantmännen i samarbete med forskare vid Lunds universitet och Göteborgs universitet.

29 nov
Stockholm. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholm tappade – Ratos och Hoist åt olika håll

Efter gårdagens färska rekord föll Stockholmsbörsen på tisdagen och vid stängning stod indexen så här:
• OMXSPI: –0,1 %
• OMXS30: –0,1 %
Morgonen var rapporttät med EQT som det stora numret. Riskkapitaljättens rapport saknade resultaträkning men det förvaltade kapitalet ökade något jämfört med föregående kvartal. I går kväll rapporterade Bloomberg också att EQT kan komma att börsnotera betallösningsföretaget VFS Global Group. Aktien steg 3 procent i tisdagshandeln.

Mobilspelsutvecklaren G5 Entertainment redovisade minskade intäkter och vände till förlust. Gamingbolaget Starbreeze uppvisade också en lägre omsättning samtidigt som förlusten minskade genom kostnadsbesparingar. G5:s aktie rasade 21,6 procent medan Starbreeze steg 5,3 procent efter ett inledande fall.

Kredithanteringsbolaget Hoist bommade förväntningarna rejält och både intäkterna och resultatet kom in lägre än i fjol. Aktien rasade 12,9 procent.

Investmentbolaget Ratos rusade 12,6 procent efter ett kraftigt resultatlyft.

Under måndagskvällen meddelade Billerud Korsnäs att vd:n Petra Einarsson lämnar med omedelbar verkan efter att skogsjättens utveckling inte nått upp till styrelsens förväntningar. Aktien handlades strax under nollan.

En av gårdagens stora vinnare Autoliv fortsatte uppåt med stöd av en köprekommendation från Mizuho Securities. Aktien steg 3,3 procent och toppade storbolagslistan.

I botten hamnade Astra Zeneca, H&M och Ericsson.

5 nov