Bevaka
Nokia

IFA 2019

Telefoner och tv-apparater i fokus inför IFA 2019

Det blir telefoner, tv-apparater och 5G-teknologi som lär hamna i fokus under IFA-mässan i Berlin, om man får tro de flesta experter och bedömare som försökt sig på att sia om vad årets upplaga av den enorma teknikmässan kan tänkas bjuda på. Så långt inga överraskningar med andra ord, men sådana brukar å andra sidan oftast dyka upp först när mässan är igång.

IFA-mässan räknas som en av de absolut största teknikmässorna i världen och har hållits i Berlin sedan 1924. Det är dessutom en av få teknikmässor som är öppna för allmänheten. De officiella datumen för årets upplaga av IFA är den 6–11 september, men de stora nyheterna brukar i regel presenteras dagarna innan. I år har många stora tillverkare valt att anordna presentationer och evenemang under onsdagen och torsdagen den 4 och 5 september.

På telefonsidan lär vi få se nya produkter från bland annat LG, HMD Global (Nokia) och Sony. Huawei väntas ligga lågt, men kommer sannolikt att presentera sitt nya mobila systemchipp Kirin 990 lite närmare. 5G lär bli ett återkommande tema på telefonsidan också, tror flera bedömare.

På wearable tech-sidan förväntas både Fossil, Garmin och Fitbit att komma med en del nyheter, medan det på datorsidan lär vara Lenovo som kan komma att visa upp de mest intressanta nyheterna. Även Asus, Acer och eventuellt Dell väntas presentera uppdaterade versioner av flera datorer.

När det gäller tv-apparater så kan såväl LG som Sony och Samsung visa upp nya eller kommande modeller med både 4K- och 8K-upplösning. Huawei sägs även ha en 5G-tv att visa upp.

Någon specifik produkt som genererat ett extra stort förhandsintresse noterar man däremot inte just i år.

2 sep
TT.
Dagens börs

Astra rapportvinnare på svängig Stockholmsbörs

Det svängde rejält på Stockholmsbörsen på torsdagen men till slut stängde huvudindexen på minus:
• OMXSPI –0,4%
• OMXS30 –0,4%
Under morgonen tog börsen rygg på Wall Streets rekordkväll och uppgången fick stöd av starka rapporter. Men vid lunch hade indexen halkat ner mot nollan – för att på nytt stiga efter ECB:s duvaktiga räntebesked. Men efter en nedåtrekyl på Wall Street under eftermiddagen backade i slutändan även Stockholm.

Storbolagen ABB och Astra Zeneca lämnade under morgonen delår som överträffade analytikernas förväntningar.

ABB som väntades summera ett nollresultat klarade motvindarna på de globala marknaderna bra, men nettoresultatet i det andra kvartalet var bara en tiondel av resultatet motsvarande kvartal 2018. Efter att inledningsvis ha handlats upp backade aktien 2,5 och parkerade i bottenskiktet av OMXS30.

Astra Zeneca justerade upp försäljningsprognosen från hög ensiffrig till låg tvåsiffrig tillväxt framåt. Aktien rusade 7,8 procent.

Andra aktier som utmärkte sig i storbolagsindex var Skanska som rekylerade upp sig efter en svajig dag på börsen efter gårdagens rapport, aktien steg 5,8 procent.

Även Nokia som hade flaggat för att det första halvåret skulle bli svagt lämnade en något starkare rapport än väntat på morgonen. Prognosen för helåret låg fast. Aktien rusade 7,4 procent. Det tycks ha fått fart på Ericsson-aktien som steg 1,8 procent.

Bland andra bolag som rapporterade på morgonen märktes Nordic Waterproofing. Bolaget växte starkt genom förvärv och aktien rusade 6,9 procent.

Natten till torsdagen kom gruvbolaget Lundin Mining med en svag rapport. Resultatet före skatt var tydligt under förväntningarna. Aktien backade 2,6 procent.

25 jul
Dagens börs

Börsen lyfte inför G20 – H&M rusade på rapport

Efter tre dagar i negativt territorium vände Stockholmsbörsen på torsdagen upp, liksom de stora börserna påhejad av ökade förhoppningar om lättnader i handelskonflikten mellan USA och Kina.

Vid stängning stod båda huvudindexen klart på plus.
• OMXSPI: 0,4%
• OMXS30: +0,8%
Utvecklingen på de ledande Asienbörserna var under morgonen positiv inför helgens G20-möte och det planerade mötet mellan USA:s president Donald Trump och Kinas ledare Xi Jinping. New York-börserna vände i den tidiga handeln upp efter fyra raka dagar av nedgångar.

På hemmaplan prickade klädjätten H&M analytikernas förväntningar och redovisade ett rörelseresultat på 5 935 miljoner kronor jämfört med väntade 5 923 miljoner kronor i det det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Enligt rapporten har försäljningen i juni fått en ”mycket bra start” och bolaget ska också minska antalet planerade butiksöppningar. Aktien rusade hela 13,7 procent.

Efter att H&M redovisat försäljningssiffrorna för kvartalet tidigare i juli backade aktien i stället 3,9 procent.

Bussbolaget Nobina har också släppt rapport och redovisade en vinstökning i det första kvartalet. Aktien steg 9,2 procent.

Betssons dotterbolag NGG Nordic har fått en varning och böter från Spelinspektionen och aktien backade 1,2 procent. Sektorskollegorna Kambi drogs först med men vände sedan upp och steg 0,3 procent. Även Leo Vegas gick i motsatt riktning och steg 5 procent.

I övrigt har Skanska fått en tilläggsorder från en befintlig kund i USA värd motsvarande 790 miljoner kronor. Aktien steg 0,1 procent.

Nokia har tecknat ett treårigt 5G-avtal i Saudiarabien, något ordervärde anges dock inte i pressmeddelandet. Aktien tappade 0,7 procent.

Affärsvärlden gav i går kväll råden köp Björn Borg, sälj Bravida och avvakta med NCC. Björn Borg steg 5,1 procent medan Bravida och NCC båda backade 1,1 procent.

Getinge backade efter en säljrekommendation från DI. Aktien tappade 1,2 procent.

27 jun
Arkivbilder. TT
Dagens börs

Huaweis konkurrenter steg när Stockholm föll brett

Stockholmsbörsen föll brett på måndagen, i linje med de ledande indexen i Europa. Vid stängning var huvudindexen klart ner:


• OMXSPI: −1,1%
• OMXS30: −1,1%


Eniro meddelade att de säljer söktjänsten Proff till finska Asiakastieto Group för 120 miljoner kronor. Aktien rusade 9,2 procent.

Oljepriserna steg under morgonen sedan Opec signalerat att oljekartellen avser att fortsätta begränsa produktionen. Lundin Petroleums aktie klättrade inledningsvis men vände sedan ner och stängde på minus 1,8 procent.

Ericsson och Nokia steg båda 1,7 procent efter att den kinesiska telekomkonkurrenten Huawei svartlistats av USA i slutet av förra veckan. Google och flera chipjättar kommer nu att begränsa sina samarbeten med Huawei, rapporterar Reuters och Bloomberg. Nokia fick samtidigt en höjd rekommendation av Nordea, till köp från behåll.

Även telekombolagen Telia och Tele2 klarade sig hyggligt i måndagens allmänna börsslakt och tillhörde de blott fyra bolag som stängde på plus på OMXS30-listan. Tele2 steg 0,6 procent och Telia 0,2 procent.

Biometribolaget Fingerprint Cards föll dock rejält efter beskedet att storkunden Huawei svartlistats. Aktien tappade 5,9 procent.

Börsveckan satte köpråd på medicinteknikbolagen Boule och Medcap i helgens nummer. Aktierna klättrade 4,4 respektive 1,2 procent.

Verkstadsbolag som Hexagon, Volvo, Atlas Copco och Sandvik parkerade i botten av storbolagsindexet med nedgångar på minst 2 procent. Sämst gick Autoliv som backade över 3 procent.

20 maj