Annie Lööf. Adam Ihse /TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

”Ta ansvar nu, C – slakt av Arbetsförmedlingen ert fel”

Opinion Arbetsförmedlingen, Emma Carlsson Löfdahl och Iran är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter.

Sofie Eriksson: Det är faktiskt Centerns fel

Opinion Centerpartiet försöker nu låtsas som att kaoset på Arbetsförmedlingen inte är deras fel, skriver Sofie Eriksson i Folkbladet. Nu är det dags för partiet att stå för sina beslut. ”Först tillät de en slaktbudget, för att sedan själva trycka igenom slaktpunkter i januariavtalet”, skriver Eriksson.

En nedlagd utredning betyder inte att Carlsson Löfdahl gjorde rätt

Opinion Bara för att utredningen kring riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl boendeupplägg har lagts ner betyder det inte att hon gjorde rätt när hon tog ut dubbel ersättning från skattebetalarna, skriver JP. Tidningen menar att riksdagsledamöter måste ha ”en moralisk kompass som ligger över genomsnittet”.

Ali Khomeini. TT NYHETSBYRÅN

Sakine Madon: Elever ska få slippa Khomeini och judehat

Opinion Det har upptäckts iransk regimpropaganda i läromedel i Östhammar utanför Uppsala, skriver Sakine Madon i UNT. Hon tycker att Skolverket har svarat på upptäckten med en axelryckning. ”Antisemitism och våldsbejakande islamism bryter mot allt vad skolans värdegrund heter”, skriver hon.

Försvarsminister under bidragsradarn

Opinion Hur många personer fuskar inte med bidragen om Iraks försvarsminister har kommit undan med det? frågar sig NWT:s ledarsida, som vill se bättre rutiner. ”Vad gäller medborgarskapet har det skett ett politiskt uppvaknande sedan 2015, men det bör kompletteras med möjlighet att återkalla felaktigt utdelade medborgarskap.”

Energiministerns haveri på elmarknaden

Opinion Tekniska verken i Linköping får till skillnad från sina konkurrenter producera el utan stöd, något som gör Correns Edvard Hollertz upprörd. Han menar att energiminister Anders Ygeman (S) genom sina lokala uppgörelser med energibolag håller på att förstöra elmarknaden. ”Fakturan för det riskerar att landa hos elkunder och skattebetalare.”

Opinion Arbetarbladet (socialdemokratisk)

Barometern (moderat)

Blekinge Läns Tidning (oberoende liberal)

Borås Tidning (oberoende moderat)

Dagen (obunden på kristen grund)

Dalarnas Tidningar (oberoende liberal)

Eskilstuna-Kuriren (oberoende liberal)

Hallands Nyheter (centerpartistisk)

Norrländska Socialdemokraten (socialdemokratisk)

Smålandsposten (moderat)

Södermanlands Nyheter (centerpartistisk)

Tidningen Ångermanland (L/S)

Upsala Nya Tidning (liberal)

Vestmanlands Läns Tidning (liberal)

Värmlands Folkblad (socialdemokratisk)

Västerbottens Folkblad (socialdemokratisk)

Västerbottens-Kuriren (frisinnad liberal)

Östersunds-Posten (centerpartistisk)

Om lokala ledarsvepet

Opinion Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Siv Jensen (tvåa från vänster). Fredrik Varfjell / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om norska IS-kvinnan

Analyser: Både Jensens och Solbergs projekt har fallit

Fremskrittspartiets avhopp från den norska regeringen innebär ett bakslag för både partiledaren Siv Jensen och statsminister Erna Solberg, skriver NRK:s Lars Nehru Sand i en analys.

Jensen har ägnat hela sin gärning åt att försöka få FRP regeringsdugligt, men gräsrötterna i partiet tvingade henne att hoppa av koalitionen efter bara ett år. Samtidigt har Solbergs mål att bygga broar med hela borgerligheten fått en rejäl törn.

Tone Sofie Aglen skriver i en analys i VG att FRP inte har trivts i regeringsställning med Venstre och Kristelig Folkeparti. Dels har man väldigt lite gemensamt med dessa partier, dels fick FRP för första gången sitta i en majoritetsregering.

”Det passar inte ett parti som i grunden är oppositionellt.”

1 tim
Siv Jensen på pressträffen.   Fredrik Varfjell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fremskrittspartiet lämnar Norges regering efter bråk om återvändande IS-kvinna

Fremskrittspartiet lämnar Norges regering efter beslutet att låta en 29-årig IS-kvinna återvända till landet med sina två barn, rapporterar norska medier. Beskedet kommer vid en presskonferens med partiledare Siv Jensen, som säger att det är det enda riktiga att göra:

– Det har blivit en politik präglat av kompromisser och utan riktning, säger Jensen på presskonferensen.

Det var fallet med den återvändande IS-kvinnan som fick FRP att ta det slutgiltiga beslutet att lämna regeringen.

– Vi kunde ha tagit emot barnen, men vi kompromissar inte med personer som har varit en del av terrororganisationer. Det fick bägaren att rinna över, säger Jensen.

Den tidigare kravlista som lagts fram har Jensen dragit tillbaka.

– Det finns inte längre någon grund för FRP att fortsätta i regeringen. Därför har jag idag meddelat premiärministern att det inte finns någon grund för att lägga fram en förteckning över krav heller, sade Jensen.

FRP har fortfarande förtroende för statsminister Erna Solberg, trots att de lämnar regeringen.

Idag 12:40
Erna Solberg.   Denis Balibouse / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Erna Solberg om IS-kvinnan: ”Vi hade inget val”

Norges statsminister Erna Solberg (H) säger att hon respekterar Fremskrittspartiets beslut att lämna regeringen efter bråket om att hämta hem en norsk IS-kvinna och hennes två barn.

Högerpopulistiska FRP var öppna för att hämta hem barnen, varav ett är svårt sjukt, men inte deras 29-åriga mamma. Men Solberg betonar på pressträffen att de inte kunde ta barnen utan att ta med mamman.

– Vi ville inte heller hämta hem mamman till Norge. Men det var inte möjligt att bara hämta den sjuka femåringen, säger hon.

Valet stod mellan att hämta hem alla tre eller riskera att femåringen skulle dö i Syrien.

– Då valde vi att hämta hem dem. Jag har respekt för att FRP har en annan åsikt, säger Solberg.

Idag 12:57
Läs mer om Debatten om norska IS-kvinnan
Trumps USA Riksrättsrättegången
Donald Trump och Republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell. Yuri Gripas / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Riksrättsrättegången

Vita huset kräver snabbt frikännande av Trump

Riksrättsprocessen har stora brister, Donald Trump har inte gjort sig skyldig till något brott och senaten bör snabbt avfärda anklagelserna. Det är huvuddragen i det försvar som presidentens advokater kommer att presentera.

Trumps juridiska team skickade i dag in en 110 sidor lång lunta till senaten som visar hur argumentationen kommer att se ut när rättegången drar i gång under tisdagen. Enligt advokaterna försöker Demokraterna göra sig av med presidenten, trots att han bara bedrivit normal utrikespolitik.

”Anklagelserna är inte ens nära att motivera ett avskedande av presidenten”, skriver man.

3 tim
Elizabeth Warren och Bernie Sanders. Meg Kinnard / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Rättegång kommer olägligt för toppkandidater

I morgon tisdag inleds den tredje riksrättsrättegången i USA:s historia när åtalspunkterna presenteras i senaten. Rättegången innebär ett problem för de senatorer som vill bli Demokraternas presidentkandidat, skriver Washington Posts Amber Phillips i en analys.

Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Amy Klobuchar och Michael Bennett kommer att behöva tillbringa de kommande veckorna i Washington, bara två veckor före nomineringsmötet i Iowa.

”Samtidigt är kandidater som Joe Biden och Pete Buttigieg fria att hålla kampanjmöten i Iowa”, skriver hon.

Ben Jacobs skriver i en analys i New York Magazine att rättegången inte kunde ha kommit vid en mer olämplig tid.

4 tim
Läs mer om Trumps USA
Resenärer på Pekings internationella flygplats. WANG ZHAO / AFP
Sjukdomsutbrottet i Kina

WHO kallar till krismöte om kinesiska virusutbrottet

Världshälsoorganisationen WHO kommer att hålla ett extrainsatt möte på onsdag med anledning av virusutbrottet i Asien, skriver Reuters.

Syftet med mötet är att utvärdera om viruset är att bedöma som en internationell nödsituation.

Över 200 människor i Kina har smittats av det sars-liknande viruset. Sjukdomsfall har också konstaterats i Sydkorea, Japan och Thailand. I dag bekräftade kinesiska myndigheter att viruset sprids mellan människor.

2 tim
Medicinsk personal vid ett sjukhus i Wuhan. DARLEY SHEN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bekräftat: Kinesiskt virus smittar mellan människor

Det kinesiska coronaviruset smittar mellan människor, bekräftar forskaren Zhong Nanshan vid Kinas folkhälsomyndighet, enligt AFP.

Viruset orsakar en sarsliknande lungsjukdom och tros ha haft sitt epicentrum på en fiskmarknad i den kinesiska staden Wuhan. Under söndagskvällen meddelade kinesiska myndigheter att 139 nya fall har upptäckts i helgen, vilket gör att antalet fall i landet är uppe i över 200.

Hittills har tre personer dött efter att ha insjuknat.

6 tim
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund