Hem
Illustrationsbild. (Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN)

”Vetenskapen visar inte att kött är dåligt för hälsan”

Livsmedelsverket rekommenderar att man drar ner på rött kött och chark för hälsans skull och en kost utan animaliskt protein beskrivs i media som hälsosammare än en kost med. I själva verket rekommenderar man en massiv kolhydratdiet som lär orsaka diabetes och andra folksjukdomar, skriver professorn och författaren Johan Frostegård.

Rekommendationerna baseras på statistiska samband och inte orsakssamband. Det innebär att datamängderna som analyseras utgår från vad folk redovisar att man ätit via blanketter, inte via experiment.

Kostforskningen är inte heller entydig med vilken påverkan kött har på hälsan. En orsak kan vara att alla möjliga sorters mat med kött, både den av dålig kvalitet och kött från gräsbetande djur, klumpas samman under kategorin ”rött kött”, menar Frostegård.

Vetenskapen visar inte att kött är dåligt för hälsan. Tvärtom kan kött av bra kvalitet vara hälsosam och nyttig mat, skriver han.

Om debattören

Johan Frostegård, professor i medicin på Karolinska Institutet samt överläkare och författare

Läs mer

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen