Wall Street fotograferat från färjan till Staten Island. Axel Öberg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Dagens börs

Wall Street lyfte efter pausade handelskonflikten

Wall Street fick rejäl skjuts efter att USA och Kina i helgen blåst av handelskonflikten. Dow Jones industriindex stängde måndagshandeln på plus 1,2 procent. S&P 500 lyfte 0,7 procent och Nasdaqs kompositindex föll tillbaka till plus 0,5 procent efter att ha varit upp runt 1 procent strax efter öppningen.

Kurserna fick stöd av att USA:s finansminister Steven Mnuchin i går bekräftat att man är tills vidare är överens med Kina om att inte införa de strafftullar man hotat varandra med.

På bolagsfronten steg General Electric 1,9 procent upp efter att industrikonglomeratet bekräftat helgens nyhet att man slår samman sin enhet GE Transportation med tågoperatören Wabtec i en affär värd drygt 11 miljarder dollar, närmare 100 miljarder kronor.

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Toppnyheter

Philip Botström t.v. Göran Persson t.h. TT
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

SSU-toppens kritik: ”Sänk ditt arvode, Persson”

Den ersättning på 2,5 miljoner per år som den tidigare S-ledaren Göran Persson kommer att få i rollen som ordförande för Swedbank är på tok för hög. Det säger SSU-ordföranden Philip Botström till Expressen.

– Om Göran Persson på riktigt menar allvar med att återvinna det förtroende för Swedbank som åsamkats av den senaste tidens skriverier borde han i ett första steg sänka sitt och styrelsens arvode, säger han till tidningen.

Ett sänkt arvode skulle sända viktiga signaler inte bara till Swedbanks kunder utan också till andra banker, menar Botström.

3 tim
Göran Persson vid Swedbanks extrainsatta bolagstämma.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Persson vald till ny ordförande för Swedbank

Göran Persson har valts till ny ordförande för Swedbank i en extrainsatt bolagstämma under onsdagen.

– Vi ska ur detta. Det skall städas rent, säger Persson på stämman enligt SVT.

Perssons uppdrag blir att rekrytera ny vd, hantera väntade miljardböter och försöka återuppbygga Swedbanks svaga förtroende efter penningtvättshärvan.

Under dagen valdes även Josefin Lindstrand och Bo Magnusson som nya styrelseledamöter.

4 tim
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Persson: När jag kliver ut ska vi ha städat klart

Om Göran Persson blir kort- eller långvarig som ordförande i Swedbank låter han vara osagt – men när han ”kliver ut” ska arbetet med att återupprätta förtroendet efter penningtvättshärvan vara klart. Det säger han i en intervju med DI.

– Då ska vi ha städat klart, då ska vi ha återvunnit förtroendet i Sverige och i omvärlden och då ska vi ha sett till att vi också har myndigheterna bakom oss, säger han till tidningen.

Men han inbillar sig inte för ”ett ögonblick” att det kommer att bli lätt.

Persson tror inte att han hade fått jobbet om det inte vore för penningtvättshärvan som han kallar för ”en extraordinär händelse” som kan kräva oortodoxa insatser.

Igår 17:30
Läs mer om Misstänkta penningtvätten i Swedbank