Hem
Erik Thedéen och Lehman Brothers som blev ansiktet utåt för Finanskrisen. TT

Analys: Monstret kan driva Riksbanken till nytt misstag

Det svenska inflationsmonstret fortsätter att växa och lär skrämma Riksbanken till en ny räntehöjning i februari, skriver Placeras Pekka Kääntä i en analys.

”Frågan är dock om det är rätt medicin att ordinera när hushållen redan är satta under stor press och Sverige riskerar att halka ner i en recession”, skriver han.

Kääntä menar att den ekonomiska svackan kanske redan är tillräcklig för att dämpa inflationstakten framöver. Han ser vissa likheter mellan dagens läge och Riksbankens famöst missriktade räntehöjningar rakt in i finanskrisen 2008.

DI:s Viktor Munkhammar konstaterar att Erik Thedéen inte får någon mjukstart som ny riksbankschef då inflationsutfallet var klart högre än väntat.

”Nu talar allt för att det blir 50 punkter”, skriver han om den förmodade räntehöjningen i februari.

DN:s Dan Lucas skriver att inflationssiffrorna var en obehaglig påminnelse om att mer måste till för att vända utvecklingen. Han sticker ut hakan och spår en räntehöjning på 75 punkter till 3,25 procent.

”Det är en mycket snabb och farlig uppgång”, skriver han och tillägger att ekonomin kommer ta skada när svångremmen dras åt för hushållen.

Annons
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons