HUIs analytiker Saga Bowallius presenterar årets julklapp som är en mobillåda.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Julen 2019

Ledare: Mobillådan fångar det ängsliga i vår samtid

Opinion Liberalernas förortslyft, Sverigedemokraternas putsning av fasaden och delade meningar om årets julklapp. Det är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat sex av dagens mest intressanta ledartexter.

Amanda Broberg: Sabunis löfte är svårt att ta på allvar

Opinion L-ledaren Nyamko Sabunis löfte om ett förortslyft är svårt att ta på allvar eftersom det inte finns avtalat inom januariöverenskommelsen, skriver Barometerns Amanda Broberg. ”Sabunis löfte må kallas ett lyft, men för partiet är det snarare ett sänke” skriver hon.

Våldet mot tiggarna är ditt ansvar, Jansson

Opinion Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson och de övriga politikerna i Eskilstuna har inte gjort tillräckligt för att motverka våld och misstro som riktats mot tiggare i staden, skriver Eskilstuna-Kurirens ledarsida. ”Den politiska ledningens hantering av denna fråga är immun mot rationell logik”, skriver man.

Sofie Eriksson: Löfven - lyssna på Kommunal

Opinion Under den här tiden på året är det mörkt både utomhus och i budgetdebatter, skriver Sofie Eriksson i Västerbottens Folkblad. Hon uppmanar Stefan Löfven att lyssna på Kommunals ordförande Tobias Baudin som har sagt att det krävs ytterligare 30 miljarder mer än regeringens beräkningar för att klara välfärden.

Tomas Karlsson: Till helgen överger SD fler hjärtefrågor

Opinion När SD nu samlas till landsdagar tänker partiledningen med Jimmie Åkesson i spetsen fortsätta att putsa på sin fasad, skriver Tomas Karlsson på Dalarnas-Tidningar. Han menar att partiet vet att man behöver anpassa sig för att drömmen om att forma ett konservativt block med Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor ska slå in.

Peter Franke: Bra att tagga ner köphysterin

Opinion Årets julklapp, mobillådan, tyder på en fortsatt tillnyktring från köphysterin. Det menar Värmlands Folkblads Peter Franke. Han är kritisk mot den överdrivna julkonsumtionen och skriver: ”Det blir jul även utan en massa julklappar och ett överflöd av mat”.

Marcus Åsling: Ängsligt val av Årets julklapp

Opinion Valet av mobillådan som årets julklapp är träffsäker och fångar upp det ängsliga med vår samtid, skriver Marcus Åsling. Han menar att en hållare för surfplattan i bilen i stället borde ha blivit årets klapp och skriver: ”Varför inte slå ett slag för det rakt motsatta? Att surfplattor och telefoner är ett viktigt hjälpmedel i vår vardag”.

Om lokala ledarsvepet

Opinion Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Brexit Valet i Storbritannien
Jeremy Corbyn i London på lördagen. TOBY MELVILLE / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Valet i Storbritannien

Corbyn skriver själv om fiaskot: ”Tar fullt ansvar”

Labourpartiet har ”vunnit debatten” i flera frågor men har inte lyckats omsätta det i en valseger, skriver partiledaren Jeremy Corbyn i en debattartikel i The Observer.

Enligt Corbyn har partiet dragit politiken vänsterut i frågor om offentliga utgifter och klimatkrisen. Men i ett val som kom att handla om brexit var Torypartiet mer framgångsrika i att nå fram till väljarna, skriver han.

Corbyn kritiserar också de etablerade mediernas attacker.

”Den som vill ha verklig förändring kommer att mötas av den samlade mediekårens kraftiga motstånd”, skriver han men tillägger:

”Vi har lidit ett svårt nederlag, och jag tar fullt ansvar för det.”

2 tim
Margaret Thatcher och Ronald Reagan/Donald Trump och Boris Johnson. TT
undefined

Analyser: Konservatismen är inte vad den en gång var

Boris Johnsons valseger i Storbritannien var ytterligare en spik i kistan för Ronald Reagans och Margaret Thatchers konservatism, skriver Stephen Fidler och Gerald Seib i en analys i Wall Street Journal.

Likt Donald Trump är Johnsons version av konservatism tydligt riktad mot arbetarklassväljare, skriver de. Den spelar på oro för hög invandring samtidigt som den lovar välfärdssatsningar. Labour försökte kontra med att lova ännu mer, vilket ledde till frågor om partiets trovärdighet.

Observers Tim Bale håller inte med om den analysen. I hans ögon är Johnson en ganska vanlig brittisk politiker på högerkanten, vars finanspolitiska ideal är att staten ska spendera så lite som möjligt. Han köper inte premiärministerns tal om att ”läka en splittrad nation”.

”Alla hans föregångare gjorde liknande utfästelser utanför 10 Downing Streets trappor, bara för att kliva in genom den blanka svarta dörren och göra i stort sett det motsatta”.

4 tim
Arkivbild. Boris Johnson efter torsdagens valseger.  Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pundet på väg att bli årets bästa valuta efter valspurt

Det brittiska pundet ser ut att avsluta året som den valuta som har utvecklats bäst av alla stora valutor, rapporterar Bloomberg. Hittills i år har pundet stärkts över 4,5 procent mot dollarn, och 3 procent den här månaden.

Nyhetsbyrån noterar att torsdagens val, där det blev en klar seger för Boris Johnsons Toryparti, innebär att en stor risk ur investerarnas synpunkt har försvunnit.

Valutastrategen Marc Chandler menar att ”allt som kunde gå rätt gick rätt” i veckan. Det syntes också i pundkursen, som efter torsdagens val stärktes mot dollarn.

– Folk var trötta på brexit och så glada att få det överstökat, säger han till nyhetsbyrån.

På fredagen backade valutan dock något igen, vilket kopplas till vinsthemtagning. Analytikern Derek Halpenny tror inte på ytterligare förstärkning.

– Det här kan vara allt vi får just nu. Det positiva valresultatet verkar ha varit inprisat i pundet, säger han till sajten Pound Sterling Live.

Idag 10:16
Läs mer om Brexit
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Arkivbild. Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Expert: Troligt att det sker något under juldagen

Om USA inte gör eftergifter i samtalen om kärnvapennedrustning har Nordkorea varnat för en ”julklapp”. Efter den senaste veckans tester, det senaste i fredags, är det troligt att ett vapentest kommer att ske under julen, säger forskaren Ahn Chan-Ihl till AFP.

– Det är väldigt troligt att Nordkorea avfyrar något under juldagen, säger Ahn, som är avhoppare från Nordkorea.

Flera analytiker har spekulerat i att landet i sådana fall skulle kunna avfyra en interkontinental ballistisk robot.

3 tim
Kim Jong-Un och ett tidigare vapentest. Arkivbilder. TT
undefined

Nytt test av Nordkorea – armén är ”redo för allt”

Nordkorea har genomfört ett test vid avfyrningsrampen Sohae, enligt landets statliga nyhetsbyrån KCNA. Testet är det andra på en vecka och det senaste i raden av exempel på de allt mer spända relationerna med USA.

Den nordkoreanska ledningen har gett USA till slutet av året på sig att återuppta samtalen om kärnvapennedrustning sedan de havererade i Sverige i oktober. Arméledaren Pak Jong-Chon varnar USA för att utmana landet.

”Vår armé är redo att göra vad än vår store ledare beslutar”, uppger han enligt Reuters som hänvisar till KCNA.

Idag 15:16
Kim Jong-Un och Kelly Craft TT
undefined

Nordkoreansk ilska efter uttalande om robottester

Nordkorea anklagar USA för ”fientliga provokationer” efter att FN-ambassadören Kelly Craft kallat Nordkoreas robottester för ”djupt kontraproduktiva”, skriver Washington Post.

Nordkorea varnar också för att USA kan ha gått miste om chansen till nya samtal länderna emellan. En icke namngiven talesperson menar att uttalandet har hjälpt landet att fatta ett definitivt beslut i frågan, nu när den tidsfrist som Kim Jong-Un satt upp för USA kommer allt närmare.

Vad det beslutet innebär är ännu inte klarlagt.

12 dec
Läs mer om Nordkoreakrisen
Illustrationsbild, antarktis. Kaspersky Lab / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Världens djupaste ravin har hittats i Antarktis

Det som beskrivs som världens djupaste ravin har hittats i östra Antarktis, skriver flera medier. Ravinen är 3 500 meter djup och ligger i Denmanglaciären.

Forskarna bakom upptäckten skriver i tidskriften Nature Geoscience att ravinen kan bidra till en bättre förståelse för klimatförändringarnas påverkan på glaciärer, bland annat hur glaciärer längs med de transantarktiska bergen skyddas av stabiliserande åsar.

Enligt TT anser forskarna att fyndet visar på behovet av fortsatta och snabba forskningsinsatser på kontinenten.

3 tim
Illustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Kryssningar måste vara hållbara för att locka folk”

Opinion Från och med årsskiftet måste alla kryssningsfartyg och andra typer av fartyg uppfylla nya krav på utsläpp av svaveloxid. Gränsen sänks i hela världen från dagens 3,5 till 0,5 – helt nödvändigt inte bara för miljön utan för branschens överlevnad, skriver Geir Kronbæck, vd på Royal caribbean cruise lines på NWT:s debattsida.

I dag står kryssningsflottan med sina 300 skepp för 0,2 procent av det globala koldioxidavtrycket. Eftersom kryssningsbranschens mål är att ge gästerna en semester med vackra upplevelser kommer mer att göras framöver. Utan vackra destinationer och kristallklart vatten är kryssningsindustrin inte attraktiv för gästerna. Därför måste vi jobba hållbart, menar han.

5 tim
Michelle Obama, Greta Thunberg TT
undefined

Michelle Obamas stöd till Thunberg efter påhoppen

Michelle Obama försvarar Greta Thunberg efter påhoppen från bland annat USA:s och Brasiliens presidenter, skriver CNN.

”Ignorera alla tvivlare och kom ihåg att miljontals människor hejar på dig”, skriver tidigare presidenthustrun på Twitter.

Det var efter att svenska klimataktivisten utsetts till ”Person of the year” av Time Magazine som Donald Trump uppmanade henne att ”ta tag i sina aggressionsproblem och gå på bio med en kompis”. I tisdags kallade brasilianska presidenten Jair Bolsonaro henne för en snorunge.

Idag 07:34
Läs mer om Klimatförändringarna