Rikspolischefen Anders Thornberg, statsminister Stefan Löfven (S), inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) besöker polisutbildningen på Södertörns högskola.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Ledare: Tagga ner och ge polisutbildarna chansen

Opinion Extra välfärdsmiljarder, IT-skandalen på Transportstyrelsen och tomma platser på landets polisutbildningar är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter.

Ordning på välfärden är en del av ramverket

Opinion En ändringsbudget är inte ett brott mot det finansiella budgetramverket utan kan vara en del av den, skriver Barometern med hänvisning till att M, KD och V satsar extra välfärdsmiljarder. Finansministerns varning om att detta skapar oordning i budgetprocessen framstår mer som krishantering, tycker ledarsidan.

Elisabeth Sandlund: Förintelsen går inte att jämföra med något annat

Opinion Förintelsen är en unik företeelse i mänsklighetens historia, som inte kan och inte ska jämföras med något annat, skriver Elisabeth Sandlund i Dagen. Hon menar att begreppet förr eller senare urvattnas om det börjar sättas som etikett på än det ena, än det andra som vi ogillar och som är värt att kritiseras.

Jens Runnberg: Alla som fick gå har nu nya toppjobb - så här skapar S politikerförakt

Opinion Att alla personer som fick gå under IT-skandalen på Transportstyrelsen nu har fått nya toppjobb skapar ett politikerförakt, skriver Jens Runnberg på Dalarnas-Tidningar. Han tar bland annat upp Löfvens statssekreterare Emma Lennartsson som nu har fått nytt jobb som högsta departementstjänsteman hos finansministern.

Widar Andersson: Det finns inga akuta lösningar på poliskrisen

Opinion Det akuta behovet av fler poliser har inte någon akut lösning, skriver Folkbladets Widar Andersson. Han tar upp nyheten om att många platser på landets polisutbildningar står tomma och skriver: ”Politiken borde tagga ner lite med sina siffror och miljarder. Ge polisutbildarna chansen att i god ordning pröva sin väg för bättre resultat. De kanske har rätt?”.

Maria Haldesten: Vem tvingas flytta sitt hus när havet stiger?

Opinion Det kan stå Varberg och Falkenberg dyrt om man ger bygglov på fel ställen, skriver Maria Haldesten i Hallands Nyheter. Hon menar att ett stort ansvar för att planera rätt för att undvika översvämningar kommer att falla på kommunerna. ”Halland kan lära av Skåne, som hittills drabbats hårdare”, skriver hon.

Om lokala ledarsvepet

Opinion Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Nooshi Dadgostar. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Maktskiftet i Vänsterpartiet

Dadgostar får motkandidat – Elias Lodin ställer upp

Elias Lodin, ombudsman för Vänsterpartiet i Uppsala, vill leda partiet, skriver UNT.

”När vi har fler än en kandidat har vi möjligheten till en väl förankrad och öppen process som inkluderar alla medlemmar”, skriver Lodin i ett sms till Ekots politikreporter Lova Olsson.

Nooshi Dadgostar har hittills varit den enda som kandiderar till partiordförande för Vänsterpartiet. I dag, den 21 februari, är satt som sista dag för valberedningen att nominera kandidater.

3 tim
Nooshi Dadgostar som har nominerats till ny V-ledare av flera distrikt. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny V-strategi ska locka 20 procent – vill utmana SD

Vänsterpartiet ska inte längre vara ett stödben till S. I stället ska man nå 20 procent och bli den breda kraften till vänster, enligt partiets nya strategidokument, skriver DN.

En stor utmaning är de traditionellt röda bruksorter där SD i dag hittar stort stöd.

– Manliga bilförare på landsbygden ska inte vara fiender till Vänsterpartiet, de ska vara medlemmar, säger framtidskommissionens Ida Gabrielsson till tidningen.

Ambitionen att öppna upp för bredare väljargrupper finns även i förslaget till nytt partiprogram.

Idag 06:28
Läs mer om Maktskiftet i Vänsterpartiet
Helg Recensioner
Bild ur filmen ”The call of the wild – skriet från vildmarken” Allstar/Walt Disney Studios Motion Pictures
Helg Recensioner

Högt tempo i påtagligt datoranimerad familjefilm

”The call of the wild – skriet från vildmarken” är en fartfylld familjefilm, skriver DN:s recensent Mårten Blomkvist. Kanske är den till och med för fartfylld – de olika episoderna får knappt någon tid att sjunka in. Men om man accepterar det höga tempot och de påtagliga datoranimationerna är det medryckande, anser Blomkvist som ger filmen en trea i betyg.

TT:s recensent Miranda Sigander stör sig desto mer på den datorsnickrade hunden Buck. ”Som om någon har tagit Lassie och gnuggat lite Scooby Doo över”, skriver hon. I jämförelse med filmens skurk – en av världens tråkigaste – är Buck dock ett under av autenticitet, avslutar Sigander som ger en tvåa i betyg.

16 min
Ozzy Osbournes nya skiva ”Ordinary man” Sony Music
undefined

Avgår med stil – ”några av mörkerprinsens bästa spår”

Om Ozzy Osbournes nya skiva ”Ordinary man” är ett sista farväl avgår han med stil, skriver SVT:s kritiker Per Sinding-Larsen i sin recension: ”Här hittar vi några av den 71-årige mörkerprinsens bästa och inte minst mest skrämmande spår på 25 år.”

The Irish Times recensent Eamon Sweeney är inte riktigt lika positiv, men tycker ändå att Ozzys röst fortfarande låter anmärkningsvärt bra.

Göteborgs-Postens Gustav Påhlsson är inne på samma linje när han konstaterar att albumet håller helt okej kvalitet sett till Ozzy Osbournes förutsättningar (han vårdas för en rad hälsoproblem och berättade förra månaden att han diagnostiserats med Parkinsons sjukdom). Men att ”The prince of darkness” nu kastar in handduken är trots allt inte särskilt sorgligt, avslutar Påhlsson sin recension.

15 min
Läs mer om Helg
Tysklands inrikesminister Horst Seehofer och justitieminister Christine Lambrecht.  FABRIZIO BENSCH / TT NYHETSBYRÅN
Skjutningarna i Hanau

Ministern: Stort hot från högerextrema efter attack

Hotet från högerextrema krafter är på en mycket hög nivå efter gårdagens skjutning i staden Hanau där nio personer dödades. Det säger landets inrikesminister Horst Seehofer på en presskonferens enligt nyhetsbyrån AFP.

– Säkerhetshotet från högerextremt, antisemitiskt och rasistiskt håll är väldigt högt, sa Seehofer på presskonferensen.

Enligt honom höjer man polisnärvaron vid moskéer, tågstationer , flygplatser och den tyska gränsen till följd av gårdagens attacker.

3 tim
Polis vid platsen för en av dödsskjutningarna. Boris Roessler / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Tysklands problem med högerextremism växer

Dödsskjutningarna i tyska Hanau utreds som ett högerextremt terrordåd och allt tyder på att gärningsmannen hade allvarliga mentala problem, skriver Olle Lönneaus på Sydsvenskan.

Häromdagen greps också flera män i Tyskland misstänkta för att ha bildat en högerextrem terrorcell. Men det vanligaste mönstret bakom dåd som det i Hanau är att gärningsmännen är ”ensamvargar” som inspirerats av rasistisk propaganda på nätet – i stil med Anders Behring Breivik, Peter Mangs och Philip Manshaus, menar Lönneaus.

Ivana Kottasová på CNN menar att dödskjutningarna i Hanau är ännu ett tecken på Tysklands växande problem med högerextremism. Enligt henne är det här den tredje dödliga attacken som kan kopplas till högerextremism i år.

Den senaste tidens ökning av högerextremt våld i landet ser också ut att gå hand i hand med det främlingsfientliga partiet AFD:s växande framgångar. Partiets retorik riskerar att få någon att vilja ”ta saken i egna händer”, skriver hon.

Igår 20:12
Läs mer om Skjutningarna i Hanau

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund