Hem
Illustrationsbild. Francisco Seco / AP

Ryssland rundar sanktioner med ny ”skuggflotta”

Ryssland har i det tysta köpt en flotta på över 100 åldrade tankerfartyg för att kunna runda de sanktioner som EU och USA snart inför. Det uppger analytiker och fraktkällor för Financial Times och beskriver det som en ”skuggflotta”. Vid sidan av direkta inköp har Ryssland omlokaliserat fartyg som tidigare använts av Iran och Venezuela.

EU inför på måndag ett importförbud av skeppad rysk olja och har dessutom enats om ett pristak på 60 dollar per fat. Ryssland kommer använda flottan för att i stället skeppa oljan till framförallt Turkiet, Indien och Kina.

Men trots köpfesten lär landet inte kunna upprätthålla sin export under början av 2023.

– Antalet fartyg Ryssland behöver för att kunna skeppa sin olja är häpnadsväckande, säger Craig Kennedy, expert på rysk olja hos Harvarduniversitetets Davis Center.

Annons

Så får du den bästa ekonomibevakningen:

Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp. Omni Ekonomi hjälper dig att navigera i den just nu turbulenta ekonomiska verkligheten – med nyheter, analyser och handfasta råd kring din privatekonomi. Just nu får du testa Omni Ekonomi i tre månader för 99 kronor. Erbjudandet gäller även dig som har testat Omni Ekonomi tidigare.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons