Sveriges framtid i EU

Sakfrågan: Lämna EU? Gå med i Nato?

Sverigedemokraterna vill att Sverige lämnar EU och anser att vi bör folkomrösta i frågan efter valet. Vänsterpartiet vill också lämna, men ställer inte upp SD:s villkor. Övriga partier är emot. Så här svarar Liberalerna: “Inget politiskt beslut vore så förödande för Sverige som att lämna unionen.” Så här svarar alla riksdagspartier när Omni ställer följande frågor:

• Bör Sverige lämna EU?

• Ska Sverige gå med i Nato?

Liberalerna:

• Nej, L vill inte att Sverige lämnar EU. ”Inget politiskt beslut vore så förödande för Sverige som ett utträde.” Partiet menar att samarbetet stärker vår ekonomi via handel och fri rörlighet. Vill vi lösa våra gemensamma problem måste vi samarbeta mer, inte mindre.

• L vill att Sverige så snart som möjligt ska bli en fullvärdig medlem i Nato. Partiet beskriver det som att Sverige befinner sig i ett ”säkerhetspolitiskt ingenmansland, utan trovärdig militär alliansfrihet och utan bindande försvarsgarantier från de övriga europeiska demokratierna”.

Kristdemokraterna:

• Nej, KD vill inte lämna EU. Men partiet anser att samarbetet ska användas på rätt sätt – gränsöverskridande utmaningar ska lösas tillsammans, men allt ska inte beslutas i Bryssel. ”Ländernas olikheter måste respekteras och beslut fattas på bästa ändamålsenliga nivå.”

• KD anser att Sverige ska gå med i Nato. Bland annat för att Försvarsmakten ska ha en organisation och omfattning att den kan försvara Sverige och verka krigsavhållande vid säkerhetspolitiska kriser. Partiet vill också att försvaret ska också utföra fredsfrämjande insatser utanför närområdet.

Moderaterna:

• M vill inte att Sverige lämnar EU. Samarbetet gynnar svenska företag och jobb och det vore enligt partiet mycket kostsamt för Sveriges hushåll att lämna. ”Vi vill driva på för att EU ska fokusera på de problem som är gränsöverskridande och kräver gemensamma lösningar, som klimatutmaningen och migrationen”.

• M vill att Sverige går med i Nato och anser att vi behöver en färdplan för fullt medlemskap. ”Nato-medlemskap är det enda försvarssamarbetet som på allvar stärker Sveriges säkerhet och nordiskt samarbete.”

Sverigedemokraterna:

• Ja, SD vill att Sverige lämnar EU. ”Vi värnar det demokratiska självbestämmandet och vill därför att Sverige lämnar till fördel för ett mellanstatligt europeiskt samarbete.”

• Partiet anser inte att Sverige ska bli medlem i Nato utan vill i stället att Sverige och Finland skapar ett försvarsförbund. ”Ett sådant förbund skulle inte rubba maktbalansen i vårt närområde och skulle accepteras av såväl Nato som Ryssland – vilket skulle leda till fortsatt avspänning i vårt närområde.”

Socialdemokraterna:

• Nej, S vill inte att Sverige lämnar EU-samarbetet. Partiet anser att den inre marknaden, handelsavtal och den fria rörligheten ger jobb och starkare tillväxt i Sverige. ”I en osäker omvärld där demokratin utmanas och attackeras är det viktigare än någonsin att samarbeta.”

• S vill inte att Sverige går med i Nato och anser att den säkerhetspolitiska doktrinen ligger fast. ”Den militära alliansfriheten bidrar till stabilitet och kontinuitet i vår del av världen och ska därför fortsatt vara en viktig del av den svenska utrikes- och säkerhetspolitiken.”

Miljöpartiet:

• Miljöpartiet vill inte verka för att Sverige ska lämna EU.

• MP säger nej till ett medlemskap i Nato. ”Vi vill bevara Sveriges alliansfrihet samtidigt som vi söker samarbeten med enskilda länder på försvarsområdet.”

Vänsterpartiet:

• Vänsterpartiet vill lämna EU och föra tillbaka makt till medlemsländerna. ”EU är överstatligt och begränsar demokratin – i stället för att prioritera arbetsrätt, miljö och folkhälsa är det alltid den inre marknaden och vinsterna som går först.”

• Nej, V vill inte att Sverige går med i Nato. ”Ett medlemskap i Nato skulle göra det svårare att med trovärdighet föra en självständig utrikespolitik. I stället skulle vi riskera att tvingas in i krig och konflikter som vi inte vill delta i.”

Centerpartiet:

• C vill inte lämna EU. Partiet anser att unionen behövs för att värna demokrati och för att tackla gemensamma utmaningar som klimat och miljö, säkerhet och försvar, migration, handel, och organiserad brottslighet. ”Men vi vill också att EU blir mer effektivt och inte lägger sig i frågor som enskilda länder själva bäst bestämmer över.”

• Ja, Centern vill att Sverige blir Nato-medlemmar snarast möjligt. ”Vi eftersträvar nära samarbete med Finland, med målet att båda länderna ska bli medlemmar samtidigt.”

Toppnyheter

Valet 2018 Överenskommelsen
Ulf Kristersson, Annie Lööf och Michael Arthursson. TT
Valet 2018 Överenskommelsen

C-toppens svar på kritiken: ”Förstår att M är besvikna”

Moderaterna har gjort ett annat val än Centerpartiet, säger C:s partisekreterare Michael Arthursson till SvD som svar på M-ledaren Ulf Kristerssons kritik.

– Efter 15 års äktenskap gör man inte slut 27 minuter innan man förlovar sig med någon annan, sa Kristersson om C:s beslut att agera stödparti åt S.

– Jag förstår att Moderaterna är besvikna. Men de har gjort ett helt annat vägval än vi gjort, och velat bilda en regering som i varje blockavskiljande fråga är beroende av stöd från SD, säger Arthursson till tidningen.

2 tim
Annie Lööf (C) och Ulf Kristersson (M). TT
Valet 2018 Överenskommelsen

Kritiken mot C: ”Svårt att se att det var helt ärligt”

M-ledaren Ulf Kristersson kritiserar i en intervju med SvD Centerpartiet för dess agerande i regeringsfrågan. Kristersson är kritisk till att C ringde och meddelade att det inte blir något Allianssamarbete 27 minuter före en pressträff då de blev stödparti åt Socialdemokraterna.

– Efter 15 års äktenskap gör man inte slut 27 minuter innan man förlovar sig med någon annan, säger han till SvD.

På frågan om han anser att C fulspelade i regeringsfrågan svarar han:

– Jag har svårt att se att det var helt ärligt.

5 tim
Arkivbild: Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

M-ledaren: Kan inte lösa allt med skattereformen

Ulf Kristersson (M) anser att det finns bra saker i januariavtalets 73-punktsprogram, men menar att prioriteringarna är märkliga.

– Men all respekt, både värnskatt och strandskydd är viktigt, men det är klart att gängskjutningarna, integrationsproblemen, kriminaliteten är vår tids riktigt stora saker, säger han i en intervju med SvD.

Om Moderaterna ska vara med på en stor skattereform måste det finnas en helhet de kan ställa sig bakom, säger M-ledaren till tidningen. Men regeringens skattereform tillsammans med L och C försöker lösa alla problem samtidigt, menar Kristersson. Och det tror han inte är möjligt.

4 tim
Läs mer om Valet 2018
Trumps USA Syrienkriget
IS i Irak. Arkivbild från 2014. TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Syrienkriget

Europa tveksamt till att låta IS-medlemmar återvända

USA:s president Donald Trump uppmanar Europa att ta hem och ställa IS-medlemmar inför rätta – men europeiska regeringar är tveksamma, skriver AFP.

Den kurdisk-arabiska SDF-milisen har gripit omkring 800 personer som har sin hemvist i Europa och Trump varnade i dag för att de kan komma att släppas om de inte tillåts återvända.

Tyskland säger sig bara vilja ta hem IS-medlemmar om det går igenom konsulär personal och Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid har tidigare sagt sig vara motvillig. Belgiens justitieminister Koen Geens säger att han vill ha en gemensam ”europeisk lösning” utan att specificera vad han menar med det.

2 tim
Trump vid ett besök i Irak hos de amerikanska trupperna, 26 december. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Syrienkriget

Trump till Europa: Ta hem och åtala IS-medlemmarna

Donald Trump uppmanar Storbritannien, Frankrike, Tyskland och andra europeiska allierade att ”ta tillbaka” de 800 IS-anhängare som fångats i Syrien och ställa dem inför rätta. Det skriver den amerikanske presidenten på Twitter.

Uttalandet kommer efter uppgifter om att det sista IS-kontrollerade området i landet har tagits över av USA-stödda trupper.

”USA vill inte se på när dessa IS-krigare sprider sig i Europa, vilket de väntas göra”, skriver Trump.

Presidenten meddelade tidigare i höstas att USA ska kalla hem sina styrkor från Syrien.

”Dags för andra att kliva fram och göra jobbet som de är kapabla till”, skriver Trump i en tweet.

Idag 04:42
Personer som tros vara IS-anhängare lämnar Baghouz den 13 fe FADEL SENNA / AFP
Syrienkriget

IS-anhängare tros ha flytt med hundratals miljoner

Över 1 000 IS-anhängare har flytt från Syrien till bergen och öknarna i västra Irak de senaste sex månaderna, uppger en källa inom den amerikanska militären för CNN.

Enligt källan kan de ha fått med sig så mycket som 200 miljoner dollar i kontanter.

Allt tyder på att IS är på väg att förlora den sista delen av sitt självutropade kalifat – ett område i byn Baghouz i östra Syrien. Enligt beräkningar från USA och FN finns det omkring 20 000–30 000 IS-anhängare kvar i Syrien och Irak.

Idag 15:02
Läs mer om Trumps USA
Ulf Kristersson (M). SVT
Fallet Gui Minhai

M-ledaren om mötet: ”UD, lägg papperen på bordet”

M-ledaren Ulf Kristersson kräver att Utrikesdepartementet lägger papperen på bordet kring mötet mellan fängslade Gui Minhais dotter Angela Gui, Kinaambassadören Anna Lindstedt och kinesiska affärsmän. Det säger han i SVT:s Agenda.

– Det här måste utredas ordentligt. Papperen på bordet, säger han och tillägger:

– Exakt vem som gjorde exakt vad på vems uppdrag. Det tycker jag att vi måste få klarhet i.

3 tim
Angela Gui. Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Gui om hemliga mötet: ”Stämningen var hotfull”

Den fängslade bokförläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui utsattes för påtryckningar under det hemliga mötet mellan henne, Kinaambassadören Anna Lindstedt och kinesiska affärsmän, berättar hon för SVT:s Agenda.

– Jag försökte få klarhet i varför jag skulle behöva vara där och vad det var för information jag skulle få, säger hon till Agenda och fortsätter:

– Det var när jag började ifrågasätta den planen som stämningen började bli riktigt hotfull.

Hon beskriver också hur affärsmannen kontrollerade henne och höll koll när hon skulle gå på toaletten.

4 tim
Angela Gui/Anna Lindstedt. TT
Fallet Gui Minhai

Kinesisk affärsman: Hade möte med Kinaambassadör

En kinesisk så kallad affärsman bekräftar att han var en av de två konsulter som deltog på det hemliga mötet om den fängslade förläggaren Gui Minhai, rapporterar Ekot.

Däremot vill han inte berätta några detaljer från mötet.

– Den här saken verkar vara känslig nu, vårt huvudsakliga arbete handlar om kulturutbyte, säger han till SR.

Enligt dokumentation som Ekot tagit del av har den hemskickade ambassadören Anna Lindstedt en etablerad och långvarig kontakt med konsulten.

Idag 17:02
Läs mer om Fallet Gui Minhai

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund