Hem
Romina Pourmokhtari. Christine Olsson/TT

Analys: SD ger ministern huvudvärk – måste trolla

Om klimatminister Romina Pourmokhtari (L) lyckas genomföra den effektiva politik som hon utlovat kan det nästan ses som en ”politisk trollkonst”. Det skriver Expressens Viktor Barth-Kron i en analys.

Han noterar att L-ministern återkommande uttalat sig i positiva ordalag om den politik som ska genomföras under mandatperioden, men att klimatet ändå är Tidöpartiernas huvudvärk. Lång tid återstår, men bekymret är att SD har en annan ingång än övriga, och att klimatmålen inte är av lika stort intresse för dem som för regeringen, skriver han.

SVT:s Mats Knutson beskriver ett splittrat regeringsunderlag för statsminister Ulf Kristersson (M). Även han nämner SD:s roll, och det faktum partitoppen Oscar Sjöstedt under torsdagen uttalade att han vill ”plocka bort” redan befintlig vindkraft.

Även om det inte är SD:s officiella hållning innebär det ett problem för regeringen som uttalat sig mer positivt om vindkraft efter höstens val.

”Klimatpolitiken kan bli av de svåraste frågorna att hantera för statsminister Ulf Kristersson under den här mandatperioden.”

Annons
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons