Hem
Stoltenberg/Erdogan och Orbán. AP

Analyser: Nato håller på att skämma ut sig

Nato för en kamp mot klockan och den pinsamhet det skulle innebära att missa det uttalade målet om svenskt medlemskap före Vilniusmötet den 11 juli, skriver Luke McGee i en analys för CNN.

Både Natoföreträdare och Sveriges regering oroar sig för hur en missad deadline skulle se ut i Rysslands ögon – och även i Kinas och Nordkoreas, skriver han.

– Det visar personer som Putin att det finns en svag länk i den västliga alliansen. Det ger dem tid och utrymme att skapa trubbel, säger en Natokälla till CNN.

Putin hotade med ”allvarliga konsekvenser” men drev i stället svenskarna i armarna på Nato, skriver Olle Lönnaeus i Sydsvenskan.

Ulf Kristersson har nu brett folkligt stöd i ryggen när han går Turkiet till mötes med bland annat den den nya terrorlagstiftningen, skriver Lönnaeus, men tillägger:

”Sannolikt är det inte den svenska terroristlagen som fäller avgörandet. Utan det spel där USA med piska och morot – kontrakt på F16-stridsflyg – försöker pressa Erdogan.”

Annons

Läs mer

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen

Regeringen: Vänsterns krav på Natoutträde ”en present till Putin”

Vänsterpartiet väntas under nästa vecka besluta om ett nytt partiprogram där man slår fast att partiet ska verka för ett utträde ur Nato. Nu måste både V och det övriga regeringsunderlaget till vänster svara på hur man tänker, skriver Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) på DN Debatt. ”Kravet att Sverige ska lämna västvärldens försvarsallians samtidigt som det pågår ett ryskt anfallskrig i Europa är i praktiken en present till president Putin”, skriver debattörerna, som menar att det är en sak att vara emot inträdet, men en helt annan att verka för att Sverige ska lämna alliansen.
Annons