En vallokal 2014. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Fler kan tänka sig att stödrösta – kan rädda KD

Tre partier balanserar nära 4-procentsspärren enligt DN/Ipsos maj-mätning: MP, KD och L. Men en ny mätning visar att 15 procent av väljarna kan tänka sig att stödrösta, alltså lägga sin röst på ett annat parti än sitt förstahandsval. Motsvarande siffra i februari var 11 procent.

Tre av tio tillfrågade svarar att de kan lägga sin stödröst på Kristdemokraterna medan bara en av tio svarar att de kan stödrösta på MP respektive L.

David Ahlin, opinionschef på Ipsos, menar att KD tidigare har räddats av stödröster och att det är rimligt att tro att så kan ske igen.

– Något motsvarande finns inte för Miljöpartiet. De kommer att behöva klara det här på egen hand, säger han.

Så gjordes undersökningen

Mätningengjordes 10-21 maj. Den bygger på 1 014 digitala intervjuer med röstberättigade väljare som var ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

Frågorna som ställdes var: Överväger du att rösta på något annat parti, som inte är ditt förstahandsval, för att hjälpa partiet att klara riksdagsspärren i hösten val? Vilket parti överväger du i första hand att stödrösta på?

Toppnyheter

Trumps USA 4th of July-firandet
Donald Trump vid Mount Rushmore Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA 4th of July-firandet

”Våra barn får lära sig att hata sitt land i skolan”

President Donald Trump tjuvstartade firandet av USA:s självständighetsdag med ett tal vid Mount Rushmore i South Dakota på fredagskvällen.

Inför 7 000 anhängare gick Trump till angrepp mot de demonstranter som vill ta bort sydstatssymboler i USA och menade att de försöker radera USA:s historia.

– Den här vänsterkulturrevolutionen är skapad för att omkullkasta den amerikanska revolutionen, sa Trump och fortsatte:

– Våra barn får i skolan lära sig att hata sitt eget land.

Talet följdes av ett enormt fyrverkeri, vilket är kontroversiellt eftersom något sådant, av miljöskäl, inte ägt rum vid minnesmärket sedan 2009. En annan fråga som väckt uppmärksamhet är att det inte krävts munskydd eller social distansering vid evenemanget.

3 tim
Kroganställda i Pennsylvania vill att barerna öppnas igen. Keith Srakocic / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nationaldagen firas viralt utan ölservering och bad

USA:s nationaldagsfirande på lördagen kommer inte att vara sig likt på grund av coronapandemin, konstaterar flera medier.

Reuters noterar att det är förbjudet att lägga sig på stränderna i södra Florida och södra Kalifornien och att den traditionella läsningen ur USA:s självständighetsförklaring som undertecknades den 4 juli för 244 år sedan kommer att sändas på nätet i år.

Fox News konstaterar att flera delstater tvingar krögare att fortsätta hålla sina barer stängda under nationaldagsfirandet. I Pennsylvania förbjöds först alkohol helt, men beslutet ändrades efter massiv kritik, skriver kanalen.

Igår 20:49
Fjärde juli i Washington DC förra året. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump vill se fyrverkerier under firandet – får kritik

Medan många delstater stänger ner verksamheter igen har Donald Trump talat sig varm för fest och fyrverkerier vid lördagens nationaldagsfirande i Washington DC, skriver ABC News. Detta har borgmästare Muriel Bowser opponerat sig mot på grund av smittorisken.

Själv flyger presidenten till Mount Rushmore där varken social distansering eller ansiktsmasker kommer att krävas – även det ett kritiserat beslut, rapporterar CNN.

Igår 20:49
Läs mer om Trumps USA