Hem
Halloumiost får innehålla högst 80 procent komjölk och resten get- och fårmjölk (TT)

Halloumi-hajp kan förvärra antibiotikaresistens

Experter varnar för att svenskarnas kraftigt ökande sug efter halloumi riskerar att förvärra problemen med antibiotikaresistenta bakterier, rapporterar SVT.

Sverige importerade 4 000 ton halloumi från Cypern förra året, en rejäl ökning från 21 ton år 2010. Samtidigt är Cypern det land i Europa som använder antibiotika mest vid djuruppfödning.

– Det är självklart problematiskt. Cypern har troligtvis en överanvändning av antibiotika till lantbrukens djur, säger Elina Åsbjer, veterinär på Centrum för djurvälfärd.

Hon poängterar att halloumin i sig är ofarlig att äta. Problemet är att en för generös antibiotikaanvändning vid djuruppfödning riskerar att leda till att vi i framtiden inte har någon fungerande antibiotika överhuvudtaget.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen