Anders Ygeman (S), Ibrahim Baylan (S), Jimmie Åkesson (SD) TT
Kärnkraftsdebatten

Socialdemokratisk ilska om omröstning om Ringhals

På onsdagen ska riksdagen rösta om en eventuell framtid för Ringhals 1 och 2 – och det räcker med några feltryckningar för att SD, M, KD och L ska få igenom ett stopp för avvecklingen av kärnkraftsreaktorna. Det skriver TT. I praktiken skulle det innebära att regeringen tvingas ge nya direktiv till huvudägaren Vattenfall.

Energiminister Anders Ygeman (S) tycker att oppositionspartiernas initiativ är symbolpolitik och menar att de saknar finansiering för det.

– De hade inget med i sina budgetar, återstår att se om de har det i sina framtida budgetar, säger han.

Även näringsminister Ibrahim Baylan (S) irriteras av oppositionens agerande.

– Att utsätta den svenska energimarknaden för något sådant vore ansvarslöst, säger han till Dagens Nyheter.

Toppnyheter

Donald Trump/Greta Thunberg lyssnar på Donald Trumps tal. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Toppmötet i Davos 2020

Trump vill se mer optimism: ”Avvisa domedagsprofeter och apokalyptiska visioner”

President Donald Trump hyllade USA:s ekonomiska landvinningar när han talade på Världsekonomiskt forum i Davos.

– USA blommar, och ja, USA vinner igen som aldrig förr, sa Trump och lyfte fram handelsavtalen med Kina, Mexiko och Kanada.

Toppmötet fokuserar på klimatfrågan i år och Trump meddelade att USA ansluter sig till toppmötets initiativ om att plantera ”tusen miljarder träd”.

Samtidigt varnade han för överdriven pessimism i klimatdebatten. Uttalandet kan tolkas som kritik mot Greta Thunberg och andra unga klimataktivister som är på plats i Davos.

– Detta är en tid för optimism och för att avvisa de ständiga domedagsprofeterna och deras visioner om en apokalyps, sa han.

Samtidigt som Trump är i Davos ökar pressen på hemmaplan. I dag inleds i praktiken riksrätten mot honom i USA:s senat.

2 tim
Greta Thunberg i Davos. FABRICE COFFRINI / AFP
undefined

”Agera som om ni älskade era barn över allting annat”

”Vårt hus brinner fortfarande.” Det sa Greta Thunberg i sitt tal på Världsekonomiskt forum. Med det hänvisade hon till sitt tal under förra årets toppmöte där hon gjorde samma liknelse – och uppmanade världen till att ”ha panik” över klimatfrågan.

I sitt tal i år krävde Thunberg en rad saker från företag, banker, institutioner och stater som finns representerade, däribland stopp för subventioner till fossilt bränsle och omedelbart stopp för investeringar i utvinning av fossila bränslen.

Hon avslutade talet med att på nytt säga att alla borde ha panik – ”och agera som om ni älskade era barn över allting annat”.

2 tim
Läs mer om Toppmötet i Davos 2020
Trumps USA Riksrätten mot Trump
Donald Trump. SAUL LOEB / AFP
Trumps USA Riksrätten mot Trump

Analyser: Det här kommer att hända under riksrätten

En hätsk partipolitisk drabbning väntar i USA:s senat när Donald Trump blir den fjärde presidenten att ställas inför riksrätt, skriver New York Times Nicholas Fandos.

En debatt om premisserna för rättegången inleds klockan 19.00 svensk tid i dag och förloppet väntas bli långdraget. Om förslaget får grönt ljus går rättegången snabbt vidare till öppningsanföranden under onsdagen. En knäckfråga, som sannolikt får stort utrymme nästa vecka, är om nya vittnen och bevis ska få tas upp.

Inget tyder på att Trump kommer att dömas och avsättas eftersom det skulle krävas kvalificerad majoritet, 67 röster. I ett hypotetiskt scenario får dock vicepresident Mike Pence nominera en efterträdare till Trump. Denne blir president efter att ha godkänts av både representanthuset och senaten.

National Reviews Andrew McCarthy skriver i en analys om det som konservativa kritiker gärna framhåller: bristen på ett brott så grovt att kongressens kraftfullaste vapen, riksrätt, ska användas. Om ett sådant brott hade begåtts skulle inte så mycket tid lagts på politisk positionering och byråkratiskt malande, enligt honom.

37 min
Resolutionen som Mitch McConnell lagt fram/McConnell TT
undefined

I dag startar riksrätten mot Trump: Republikanerna vill se en tajt tidsram i senaten

Mitch McConnell, Republikanernas majoritetsledare i USA:s senat, har presenterat sitt förslag för vilka principer som ska gälla för riksrätten mot president Donald Trump. Efter månader av politiska turer i representanthuset startar rättegången i praktiken i senaten i dag.

McConnell föreslår bland annat att de sju demokrater som valts ut att driva åtalet mot Trump och presidentens försvar får 24 timmar var att argumentera för sin sak i senaten. McConnell föreslår också en tajt tidsram. Parterna ska få två dagar var på sig att nyttja sina timmar, vilket är mindre än i rättegången mot Bill Clinton då tre dagar tilläts.

Förslaget till hur rättegången hålls är det första som debatteras, och möjligen ändras, under dagens förhandlingar.

Idag 04:38
Chuck Schumer, arkivbild. MANDEL NGAN / AFP
undefined

Mitch McConnell anklagas för att mörklägga bevisning

Demokraterna riktar kritik mot hur Republikanerna utformat förslaget till formerna för riksrätten mot president Donald Trump.

Förslaget från den republikanske majoritetsledaren Mitch McConnell, som lades fram sent i går, är det första på agendan under riksrättens första dag.

Enligt McConnells förslag ska bevismaterialet från representanthuset inte automatiskt tas upp i senatens rättegång. I stället ska en omröstning avgöra om bevismaterialet ska användas.

Minoritetsledaren Chuck Schumer säger att McConnell med sin resolution visar att han inte vill höra några av de existerande bevisen mot Trump, eller några nya bevis.

– Det är mörkläggning, och det amerikanska folket kommer att inse exakt vad det handlar om, säger han enligt flera medier.

Idag 04:50
Läs mer om Trumps USA
Bild från Somalias huvudstad Mogadishu efter en attack mot SYL Hotel av extremistgruppen al-Shabaab, 11 december 2019.   Farah Abdi Warsameh / TT NYHETSBYRÅN
Svenskarna i IS-kriget

IS-anhängare kommer inte ställas inför rätta i Somalia

Somalia kommer inte ställa svenska IS-anhängare som evakueras från läger i Syrien inför rätta. Det uppger landets EU-ambassadör Ali Said Faqi för Ekot sedan Somalias president ska ha godkänt en plan för att hämta kvinnor och barn från flera europeiska länder.

Malena Rembe, tidigare chefsanalytiker för kontraterrorism vid Säpo, säger att en evakuering till Somalia vore djupt olycklig. Bland annat för att personer som begått brott inte kommer att lagföras. Men också för att terrorgruppen al-Shabaab är etablerad i landet.

– Ur ett säkerhetsperspektiv låter det inte bra och ur ett humanitärt perspektiv så är ju situationen i Somalia ganska ansträngd, säger hon.

1 tim
Bild från al-Hol.  Baderkhan Ahmad / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svensk-somaliska barn i al-Hol kan tas emot i Somalia

Svensk-somalier som Ekot har talat med vill att deras anhöriga som befinner sig i läger för IS-anhängare i Syrien ska evakueras till Somalia. Landets president har godkänt en plan för att hämta kvinnor och barn från flera europeiska länder, enligt EU-ambassadören Ali Said Faqi.

Yassin har en dotter och två barnbarn i al-Hol-lägret. Han har rest till Somalia och tänker stanna där till dess att han kan återförenas med sin familj.

– Det är det enda ljusa hoppet som finns för att ta min dotter till säkerhet, säger Yassin.

Enligt kurdiska uppgifter har omkring hälften av de svenska kvinnorna i lägret somalisk bakgrund, mellan 30 och 40 personer.

Idag 06:08
Läs mer om Svenskarna i IS-kriget
Mikael Damberg.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionerna i Husby/Kista

Damberg öppnar för tuffare straff: ”Genuint förbannad”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill se straffskärpningar kring sprängmedelsbrott under året. Det skriver han på Facebook efter att två explosioner skett vid bostadshus i nordvästra Stockholm i natt.

Han skriver att sprängningarna gör honom ”genuint förbannad” och nämner insatsen Operation Rimfrost som ett exempel på att regeringen nu jobbar för att få stopp på den grova kriminaliteten.

”Med den kraftsamling som nu görs är jag övertygad om att det här går att vända”, skriver han.

Damberg skriver vidare att det är ett tufft arbete som väntar och att han ”hela tiden” är beredd att överväga nya åtgärder.

2 tim
Brottsplatsen på Östermalm i Stockholm t.v. Husby t.h.  TT
undefined

Explosionerna kopplas till sprängning på Östermalm

Nattens explosioner i Husby norr om Stockholm kopplas till sprängningen på Östermalm natten till den 13 januari, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Polisen kan i nuläget inte bekräfta att ett samband utreds.

– Vi tittar på kopplingar till pågående förundersökningar men i nuläget kan jag inte bekräfta uppgifterna, säger Anna Westberg vid polisens ledningscentral.

I nuläget utreds nattens sprängningar som två separata händelser. Polisen har spärrat av platsen för att säkra spår. Man kollar även övervakningsfilmer i området.

5 tim
Läs mer om Explosionerna i Husby/Kista
Anders Ygeman och Ibrahim Baylan, Socialdemokraterna. TT
Krisen i Postnord

Ministrarna krävs på svar: ”Är det en kris eller inte?”

Näringsutskottet och trafikutskottet kallar in näringsminister Ibrahim Baylan (S) och energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) till möte för att få svar på hur det egentligen står till med Postnord.

Näringsutskottets ordförande Lars Hjälmered (M) tycker att ministrarna har gett motstridiga besked kring vilken roll staten ska ha i frågan.

– Vi vill veta vad som gäller. Är det kris i Postnord eller är det inte det? Kommer skattebetalarna att få skjuta till mer pengar? säger han till TT.

2 tim
Annemarie Gardshol TT/SVT
undefined

Vd:n tonar ner krissnacket: ”Står inte inför en konkurs”

De rubriker som florerat kring Postnord den senaste tiden har varit ”lite väl alarmistiska”, säger bolagets vd Annemarie Gardshol i SVT:s Morgonstudion.

– Vi står absolut inte inför någon konkurs, säger hon.

I en intervju med Dagens Nyheter under måndagen sa Gardshol att en konkurs inte går att utesluta och att man vill ha svar från regeringen senast i sommar om postutdelning ska ske var tredje dag.

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) har i sin tur sagt att man ska tillsätta en ny postlagsutredning.

4 tim
Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Baylan: Kan bli aktuellt med statsstöd till Postnord

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) öppnar för att införa någon form av statsstöd till Postnord för att kompensera för de fallande brevvolymerna, skriver DN.

– Ett antal länder har infört kompensation för denna samhällsservice och samhällsuppdrag och det är klart det kan vara aktuellt, säger han.

Enligt Baylan är det tydligt att brevutdelningen framöver inte kommer att bära sina egna kostnader. Alternativen är därmed att låta konsumenterna ta kostnaderna, eller att staten gör det.

Ministern betonar samtidigt att han inte ville föregripa den utredning om Postnords framtid som ska vara klar om cirka ett och ett halvt år.

Igår 18:15
Läs mer om Krisen i Postnord

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund