Bevaka
Space X

Jeff Bezos och Elon Musk. TT
Människan i rymden

Mångmiljardärer tar täten med helt skilda rymdplaner

– Rymden, den yttersta fronten – möt mig där!

Det har gått 40 år sedan världens rikaste man Jeff Bezos yttrade slutorden i sitt avslutningstal på gymnasiet. Han hade då berättat om en framtid där flera miljoner människor lever bland stjärnorna.

Fyra årtionden senare har drömmen inte försvunnit. Den har växt i styrka.

– Solsystemet kan ta en biljon människor, och då kommer vi ha 1 000 Mozarts och 1 000 Einsteins. Tänk dig hur otrolig och dynamisk den civilisationen skulle vara, sa Bezos i februari i fjol, enligt Business Insider.
Bezos och hans företag Blue Origin är med i tätklungan i det som kan beskrivas som den nya stora rymdkapplöpningen, en strid mellan privata företag med stenrika frontfigurer. I samma tätstrid spurtar Elon Musk och hans företag Space X. Men duon har vitt skilda planer för rymden.

Musk har länge drömt om Mars. Redan 2024 vill han sätta första människan på planeten, och 2050 vill han ha skapat en miljonstad. När han gästade Vox podcast “Recode decode” i november 2018 kallade han månlandningen för historiens mest inspirerande händelse.

– Vi borde göra mer sånt, sa Musk.

Åk först till Mount Everests topp i ett år och se om du trivs, kommenterade Jeff Bezos planerna i en intervju med Space News. För det är “ett trädgårdsparadis” i jämförelse, fortsatte Blue Origin-chefen, vars slutgiltiga dröm i stället är att bygga jordlika rymdkolonier i massiva cylindrar. Men innan det ligger hans fokus på månen och rymdturism.
Det är inte bara Musk och Bezos som tävlar om ledarvästen. Både britten Richard Branson och ryssen Jurij Milner har högtflygande planer, som att kommersialisera rymdturismen och bygga rymdfarkoster med svindlande hastigheter.

Ännu har miljardärerna i tätklungan inte visat något intresse av att samarbeta. Men på sikt kan företagen med gemensam kraft komma att göra det omöjliga möjligt.

11 mar
Rymdturismföretaget Virgin Galactic vd Richard Branson firar att hans företag noteras på Wall Street. Oktober 2019. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Människan i rymden

Investerarna tar sikte mot stjärnorna i rymdekonomin

Rymden är oändlig och människans intresse för den likaså – något som nu visar sig på världens marknader. Rymdekonomin är i dag värd 400 miljarder dollar, men redan om 10 till 20 år väntas den ha utvecklats till en mångbiljonindustri.

– Det är absolut en livskraftig bransch att investera i, säger riskkapitalisten Tess Hatch till CNBC.
Regeringsföreträdare, rymdentreprenörer, näringslivschefer, jättebanker och experter – alla talar nu om rymden som en framtida sedelpress. Och det finns många tecken på att redan 2020 blir ett starkt år för rymdindustrin, skrev Quartz vid årsskiftet.

Motorn i rymdekonomin är satelliterna. Den explosionsartade ökningen bidrar dels till att driva ner kostnaderna, dels till att stärka företag vars affärsidé är att städa rymden från rymdskrot. Samtidigt formligen kastar investerare sina pengar över bolag som har små satelliter men stora drömmar. Det leder i sin tur till att företag som bygger raketerna som ska bära satelliterna får en skjuts uppåt.
Men den jordtillvända delen i form av satelliter är bara ett av rymdekonomins två ben, säger rymdekonomen Sinéad O’Sullivan i Harvard Business Reviews podcast “Ideacast” från förra året. Hon menar att det andra benet är en drömsk utforskardel, som handlar om gruvdrift i rymden och visionerna om en interplanetär framtid. Och det är på det benet investerarna främst lutar sig när de drömmer om en mångbiljonmarknad.

– Är jag optimistisk kring att rymdföretag som Space X någonsin kommer att förvandla det till en livskraftig affärsmodell? Nej, det är jag inte, säger O’Sullivan i podcasten.

10 mar
Illustrationsbild som visar en av Mars frusna poler. Pike-28/Shutterstock
Människan i rymden

Koldioxidutsläpp kan lösa människans Mars-problem

En miljon människor ska bo på Mars 2050. Därför ska en enorm rymdflotta byggas. Målet med projektet är att rädda mänskligheten från utrotning. Det här är inget taskigt filmmanus, utan faktiska löften från visionären och Space X-chefen Elon Musk.

Den första miljonen människor måste dessutom ha en “otrolig produktivitet” för att bygga upp Mars infrastruktur, sa Musk i en intervju med magasinet Aeon 2015. Och om det lyckas öppnar sig oändliga möjligheter.

– Då kan vi sannolikt kolonisera hela solsystemet, sa Musk, och blickade vidare mot asteroiderna och Jupiters och Saturnus månar.
Alla tror inte på Musks Marsdrömmar. Ett reportage i Gizmodo från förra sommaren får utgöra den mindre hoppfulla sidan. “Den röda planeten är ett kallt, dött ställe”, skrev sajten, som med hjälp av experter listade en lång rad problem med målet.

Men vetenskapsskribenten Stephen Petranek tror att Musk kommer lyckas. I sitt Ted talk våren 2015 argumenterade han för att alla tekniska lösningar redan finns för att tillgodose människans fem huvudsakliga behov på Mars: mat, vatten, skydd, kläder och syre.
Nästa stora steg, enligt Petranek, blir att förändra planeten så att den blir mer lik jorden. Hemligheten är att frigöra den enorma mängd koldioxid som ligger inbunden i torrisen vid Mars poler. Det skulle värma upp atmosfären och göra den kalla planeten mer gästvänlig, ge ett skydd mot rymdstrålning och på sikt göra luften möjlig att andas.

Petranek tror att livet på Mars blir likt livet på jorden.

– Någon kommer att öppna en restaurang, någon kommer att bygga ett järngjuteri, någon kommer att göra dokumentärfilmer om Mars och sälja dem på jorden... Och någon idiot kommer att starta en realityserie.

7 mar
Illustrationsbild. Astrostar/Shutterstock
Människan i rymden

Nu intar turisterna rymden: “Hoppas att jag inte gråter”

Den pensionerade läraren Chester Lee vill sträcka ut sin kropp i en superhjälteposition och lämna “små näsavtryck” på varje fönster när hon tittar ner mot jorden. Den 62-åriga privatpersonen köpte sin plats som rymdturist 2017 – och snart blir resan verklighet.

– Jag hoppas bara att jag inte gråter och missar allting för att allt blir en stor våt oskärpa, säger Lee till Washington Post.
Nu spurtar världens privata rymdbolag för att ta över turistmarknaden. Ett av företagen i tätklungan är Virgin galactic, som planerar att börja sina resor i år. Enligt planen ska 66 privatpersoner upp i rymden i år, 700 nästa år, 1 000 år 2022 och över 1 500 året därpå.

Det största hindret för framgång är de svindlande kostnaderna. Har du 500 miljoner kronor över som du helt enkelt inte vet vad du ska göra av? frågade Wired sina läsare i ett reportage i november. I sådana fall kan du boka upp en två månader lång semester på Internationella rymdstationen. Du får visserligen räkna med att sova i sovsäck och äta torkad mat, fortsätter magasinet, men utsikten är å andra sidan alldeles utmärkt.

Även kortare rymdresor kostar fortfarande flera miljoner kronor. Men företagen kämpar för att pressa priserna.
I november lovade visionären och Space X-bossen Elon Musk att sänka kostnaden för en normal rakettur från 1,5 miljarder till 20 miljoner kronor, skriver Space.com. Under fjolåret sa han också att priset för en flytt till rymden ska vara så pass låg att ”de flesta människorna i utvecklade ekonomier” har råd med resan om de säljer sina hem på jorden.

Nyckeln är att förfina företagets återanvändbara rymdraketer. Om Musk lyckas skulle det revolutionera hela industrin och öppna upp rymden för många fler.

4 mar