Annie Lööf/Jan Björklund/Margot Wallström. TT
EU-valet Svenska abortdebatten

Wallström om Adaktusson: Är det borgerlig feminism?

”Så detta är vad ni kallar ’borgerlig feminism’?” frågar sig utrikesminister Margot Wallström (S) på Twitter. Detta med anledning av att Europarlamentarikern Lars Adaktusson (KD) röstat emot abort 22 gånger.

”Starka högerkonservativa vindar i Europa vill inskränka kvinnors rättigheter. Liberaler står upp för kvinnans rätt till sin egen kropp”, twittrar L-ledaren Jan Björklund.

Även C-ledaren Annie Lööf reagerar på DN:s kartläggning och poängterar att abort är en mänsklig rättighet.

”När andra partier röstar mot rätten för våldtagna 10-åringar att göra abort, står vi fast”, skriver hon och syftar på att Adaktusson som enda svensk röstade emot ett fördömande av Paraguay som nekat en våldtagen 10-årig flicka abort.

Toppnyheter

Trumps USA Primärvalen 2020
Pete Buttigieg. JIM WATSON / AFP
Trumps USA Primärvalen 2020

Pete Buttigieg skjuter iväg som toppkandidat i Iowa

Stödet för presidentkandidaten Pete Buttigieg skjuter i höjden bland demokratiska väljare i Iowa, enligt en tung opinionsmätning från Des Moines Register/CNN/Mediacom.

Buttigieg har tagit en stadig ledning i det demokratiska startfältet med 25 procent, vilket är en ökning med 16 procentenheter jämfört med mätningen i september.

Elizabeth Warren, med 16 procents stöd, slåss om andraplatsen mot Joe Biden och Bernie Sanders. De sistnämnda får 15 procents stöd enligt mätningen.

Fox News skriver att Buttigieg för många väljare representerar en mindre radikal politik än Warren och Sanders. Den 37-årige borgmästaren löper heller ingen risk att, likt Biden, ifrågasättas för sin höga ålder.

Iowa håller nomineringsmöten den 3 februari och är därmed den första delstaten som tar ställning till vilken kandidat som ska representera Demokraterna i presidentvalet nästa år.

1 tim
Barack Obama. Michael Sohn / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Obama varnar kandidater: ”Var inte för radikala”

USA:s förre president Barack Obama har ännu inte officiellt uttryckt sitt stöd till någon av de många demokratiska kandidater som vill ställa upp i nästa års presidentval – och varnar dem nu för att vara för radikala, skriver BBC. Allt för mycket vänsterpolitik riskerar nämligen att stöta bort väljare, menar han.

– De flesta amerikaner vill inte riva ner systemet, säger Obama.

I stället uppmanar ex-presidenten de demokratiska kandidaterna att vara uppmärksamma på vad väljarna faktiskt tänker om frågor som sjukvård och migration.

Igår 21:33
Michael Bloomberg. Charles Krupa / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bloombergs mörka siffror: Demokrater ogillar honom

De underliggande siffrorna visar att miljardären Michael Bloomberg har en lång väg till Vita huset, skriver politiksajten 538 Politics. När man räknar bort namnigenkänning är Bloomberg den minst omtyckta kandidaten av alla i det stora demokratiska startfältet.

Demokrater har i en lång rad undersökningar fått svara på om de ser Bloomberg på ett positivt eller negativt sätt. I vanliga fall gillar demokratiska väljare sina egna politiker, skriver 538, men Bloomberg hamnar på minussidan i flera delstater. Totalt i hela landet får han siffran +11, vilket betyder att det är bara något fler som gillar honom än som ogillar honom.

Bara en kandidat har haft sämre siffror i 538:s mätningar sedan 1980: Donald Trump. Den amerikanska presidenten gick från –42 till +28 bland republikaner under en fyramånadersperiod inför valet.

Igår 18:31
Läs mer om Trumps USA
Rajapaksa lägger sin röst i valet under lördagen. LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP
Valet i Sri Lanka

Ex-militärchefen Rajapaksa går mot seger i Sri Lanka

Den tidigare militärchefen Gotabaya Rajapaksa har vunnit presidentvalet i Sri Lanka, uppger hans talesperson enligt AFP.

När en fjärdedel av rösterna hade räknats ledde Rajapaksa med 48,2 procent mot motståndaren Sajith Premadasa som låg på 45,3 procent. Det uppger landets valmyndighet, rapporterar Reuters.

Särskilt stort är stödet för Rajapaksa i Sri Lankas södra del, där befolkningen huvudsakligen består av buddhister. Premadasa, vars politik är inriktad på att hjälpa fattiga, har sitt stöd i norr där den tamilska minoritetsgruppen dominerar.

Slutliga valresultat väntas på söndagskvällen.

1 tim
En polis vaktar en vallokal i Sri Lanka. JEWEL SAMAD / AFP
undefined

Militära meriter mot gratis bindor i lankesiska valet

Ett halvår efter de förödande terrorattackerna i Sri Lanka går landet till presidentval.

I praktiken står valet mellan den tidigare försvarsministern Gotabaya Rajapaks, 70, och Sajith Premadasa, 52, kandidat för det styrande partiet UNP, som själv tidigare hållit låg profil.

Rajapaksa har gjort sig känd som militärchefen som slog ner de militanta tamilska separatisterna för tio år sedan. I sin egen familj går han under smeknamnet ”Terminator”, enligt AFP.

Premadasa har gått till val på löften om bland annat gratis bindor till kvinnor vilket väckt uppmärksamhet då tabut kring mens fortfarande är starkt i det buddhistiska samhället. För det har han hånats av Rajapaksas kampanj.

Igår 04:50
Läs mer om Valet i Sri Lanka
Demonstranter och polis i Bolivia. TT
Maktkampen i Bolivia

FN: Krisen i Bolivia kan eskalera bortom kontroll

De våldsamma protesterna i Bolivia fortsätter och nu varnar FN:s människorättskommissarie Michelle Bachelet för att situationen kan störa den demokratiska processen efter att president Evo Morales avgått, skriver Reuters.

– Jag oroas för att krisen i Bolivia kan eskalera bortom kontroll om myndigheterna inte lyckas hantera den med respekt för de mänskliga rättigheterna, säger hon i ett uttalande.

På fredagen dog minst åtta kokabönder och över 100 personer skadades när demonstranter och säkerhetstjänst drabbade samman.

Igår 23:29
Människor sörjer en av demonstranterna som dog i protesterna i fed Juan Karita / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dödstalet stiger i Bolivia – 100 skadade i protester

Minst åtta kokabönder dog och över 100 personer skadades när demonstranter och säkerhetstjänst drabbade samman i Bolivia på fredagen, skriver Reuters. De som dog var anhängare till den avgångne presidenten Evo Morales, själv en före detta kokabonde. Morales fördömer händelsen och kallar det för en ”massaker”.

Majoriteten av personerna ska ha dödats när säkerhetsstyrkorna öppnade eld mot demonstranterna. Sammanlagt har minst 19 personer dött i protester sedan valet i Bolivia för en knapp månad sedan.

Igår 16:03
Personer sörjer personerna som dött. Juan Karita / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fem personer har dött i våldsamheter: ”Diktatur”

Minst fem anhängare till den avsatte presidenten Evo Morales har dött i det eskalerande våldet i Bolivia, skriver AP. Personerna försökte passera en militärpostering utanför Cochabamba när polis öppnade eld.

Dödsfallen har mött starka reaktioner. ”Inbördeskrig, nu!” ropade arga demonstranter vid platsen. Evo Morales själv kallar händelsen för en ”massaker” och beskriver den nya övergångsregeringen som en diktatur.

”Nu dödar de våra bröder”, skriver Morales på Twitter.

Krisen tog fart sedan Morales anklagats för valfusk i valet den 20 oktober. Han har senare avgått och tagit sin tillflykt till Mexiko.

Igår 06:00
Läs mer om Maktkampen i Bolivia