TT
Omnis poddintervjuer

Alla avsnitt: Partiledarna om det politiska kaoset

Sverige har ett ovanligt politikår bakom sig. Efter en historiskt lång regeringsbildning med både brutna löften och allianser är det politiska läget i dag ett helt annat än före valdagen. Nu berättar huvudpersonerna själva om vad som egentligen hände.

Lyssna på alla avsnitt av Omnis intervjuserie “Regeringen framför allt” – en podcast i åtta delar på cirka 30 minuter vardera – där partiledarna med egna ord berättar om regeringsbildningen.

Här hittar du alla intervjuer:

Busch Thor: Alliansen återuppstår inte – beredd att förhandla med SD

Ebba Busch Thor. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alliansen kommer inte att kunna återuppstå och bli som den var förut – och i det läget måste ett nytt beslut fattas. Det säger Ebba Busch Thor i Omnis politikpodd. ”Jag är beredd att ta stöd av Sverigedemokraterna, jag är beredd att sitta ner och samtala och förhandla med Sverigedemokraterna”, säger KD-ledaren.

Löfven: ”Om Sjöstedt hellre vill ha en M-regering får han ta det ansvaret”

Stefan Löfven. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven slår ifrån sig V-ledaren Jonas Sjöstedts hot om att fälla regeringen om den går vidare med utredningen om en förändrad arbetsrätt. ”Om Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet tycker att det är bättre med en regering som Ulf Kristersson leder och som är beroende av Sverigedemokraterna så måste han ta det ansvaret”, säger Löfven.

Lööfs vädjan till M-ledaren: ”Lägg inte upp inlägget”

Annie Lööf. TT

Centerledaren Annie Lööf var precis på väg upp på scenen för att hålla tal för sitt parti när hon fick ett sms från M-ledaren Ulf Kristersson. I det stod att han snart skulle publicera ett förslag om en 3–2–1-regering i ett inlägg på Facebook. ”Jag bara skrev: ’Snälla, lägg inte upp det här. Låt oss fortsätta diskussionen’”, säger Lööf.

Björklund: ”Tror en majoritet i partiet ville ingå i en S-ledd regering”

Jan Björklund. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Om L-ledaren Jan Björklund själv hade fått bestämma hade han ytterligare övervägt alternativet att sitta med i en S-ledd regering. ”Min bedömning är att det hade funnits en majoritet för ett sådant steg, men den majoriteten var så pass knapp att jag inte var beredd att splittra partiet i den frågan”, säger Björklund.

Jonas Sjöstedt. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sjöstedt: ”Vi bestämmer om Löfven är statsminister eller inte”

Efter fyra års tajt regeringssamarbete med S förväntade sig Jonas Sjöstedt en central plats vid förhandlingsbordet. Istället förde Löfven förhandlingar med C och L, medan Vänsterpartiet lämnades utanför. “De förstod inte att i slutändan är det vi som bestämmer”, säger Jonas Sjöstedt.

Kristersson: ”Ett knäppt sätt att driva politik på”

Ulf Kristersson går in i regeringsförhandlingarna med Alliansen i ryggen – och siktet inställt på statsministerposten. Men när förhandlingarna är över har Stefan Löfven återigen makten – och Alliansen, är död. Men hade det kunnat sluta annorlunda? Lyssna på hela intervjun med Ulf Kristersson via länkarna nedan.

Jimmie Åkesson. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åkesson: ”Vi var tydliga med vad vi inte skulle acceptera”

På valnatten utropar han Sverigedemokraterna till valets stora vinnare. Men tio månader senare står Jimmie Åkesson fortfarande utan regeringsinflytande – och tvingas tävla med KD om de konservativa väljarna. Hur stor roll spelade SD egentligen i att vi fått den regering – och budget – som vi har i dag? Och lever drömmen om ett konservativt block? Lyssna på intervjun med Åkesson via länkarna nedan.

Per Bolund.  Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bolund: Hoppas på bredare regering med fler partier

Trots att Miljöpartiet med nöd och näppe lyckas hålla sig kvar i riksdagen har partiet bara ett mål i sikte efter valet: Regeringsmakten.
Men riskerar partiet att kompromissa sig bort från inflytande? Och vilka politiska allianser hoppas det nya språkröret Per Bolund att knyta i framtiden? Lyssna på intervjun med Bolund via länkarna nedan.

Vi som har gjort podden

Programledare: Henrik Svensson och Matilda Glaser
Research: Mimmi Nilsson, Marcus Andersson, Matilda Glaser och Calle Sandstedt
Tekniker och slutmix: Kristofer Krook
Producent: Henrik Svensson

Toppnyheter

Jaffar/Tända ljus och blommor vid mordplatsen. Privat/TT
Mordet på Jaffar

Pappan: Han kallades att vittna en gång – inget mer

Polisen har sagt att 15-årige Jaffar som sköts till döds i Malmö i helgen samt en annan 15-åringen som skadades svårt var kända från kriminella sammanhang. Men Jaffars pappa säger till SVT att han inte känner igen den bilden.

– De kallade honom som vittne en gång. Han vittnade för en kompis. Inget mer, säger pappan.

Han beskriver i stället sin son som en normal 15-åring som var omtyckt av familj och vänner.

Även Jaffars kusin har reagerat på polisens kommentar.

– Här på Rosengård räcker det att man försöker gå emellan ett slagsmål för att man ska vara känd hos polisen, säger han till SvD.

1 tim
15-årige Jaffar dödades i helgen i Malmö. TT / Privat
undefined

15-årige Jaffars anhöriga: Han var inte kriminell

Anhöriga och bekanta till 15-årige Jaffar som sköts ihjäl vid en pizzeria vid Möllevångstorget i Malmö i helgen motsätter sig bilden av att han var kriminell. Enligt polisen var pojken känd för polisen sedan tidigare, skriver Kvällsposten.

– Alla barn i Malmö är kända av polis i så fall, säger en fritidsledare som jobbat nära en av pojkarna, till tidningen.

Pappan säger till tidningen att hans son var ett barn, inte kriminell.

Den andra pojken som sköts vid pizzerian skadades svårt och vårdas fortfarande på sjukhus.

Publiceringen av Jaffars namn och bild sker i samförstånd med familjen.

2 tim
Polisens kriminaltekniker säkrar spår efter en skottlossningen Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen granskar inlämnade mobilfilmer från platsen

Polisen har fått in ett flertal mobilfilmer från den plats i närheten av Möllevångstorget i Malmö där två tonårspojkar sköts i helgen, skriver Sydsvenskan. Det rörde sig många människor i området kring den pizzeria där dödsskjutningen skedde på lördagskvällen vid 21-tiden.

Sedan tidigare har polisen tagit del av övervakningsfilmer från platsen som visar hur två personer tog sig på cykel till pizzerian och avlossade skott.

En 15-årig pojke dog efter dådet och den andre pojken fick livshotande skador. Hittills finns ingen misstänkt för skjutningen.

Idag 11:35
Läs mer om Mordet på Jaffar
Bild på det skadade huset efter attacken från Israel. Khalil Hamra / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Israel har dödat palestinsk jihadistledare – raketsvar

Israel har dödat en högt uppsatt palestinsk jihadistledare i en riktad attack på Gazaremsan, skriver Reuters. Det är Baha Abu al-Atta från den väpnade palestinska rörelsen Islamiska jihad som har dödats. Israel menar att han har legat bakom många av de senaste attackerna mot israeliska mål.

Efter händelsen svarade palestinska militanta grupper med omfattande raketattacker från Gaza, enligt AFP. Varningssignaler har ljudit över storstaden Tel Aviv, men det finns ännu inga rapporter om att staden har träffats av raketer.

– Vi förbereder för flera dagars strider, säger Jonathan Conricus, talesperson för Israels armé, till nyhetsbyrån.

Idag 06:58
Läs mer om Israel-Palestina-konflikten
Trumps USA Riksrättsprocessen
Donald Trump. Tom Brenner / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Riksrättsprocessen

Trumps tankesätt är nyckel i Republikanernas plan

En anteckning som Washington Post tagit del av visar hur Trumpsidan planerar att försvara presidenten i riksrättsförfarandet som nu går in i en ny fas. I anteckningarna som skrivits av en republikansk medarbetare i kongressen citeras Trumps ”djupa oro över den omfattande korruptionen i Ukraina”.

Det står också att Trumps ”tankesätt” är nyckeln till att förstå samtalet i juli till Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj då han bad honom att utreda rivalen Joe Bidens sons affärer i Ukraina. Kommande dagars utfrågningar kommer att fokusera på samtalet och bakgrunden till det.

Under tisdagen stod det också klart att stabschefen Mick Mulvaney inte kommer att kräva ett domstolsbeslut kring om han ska vittna och i stället kommer att följa Trumps råd att inte samarbeta, skriver Washington Post.

1 tim
Donald och Melania Trump. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: Utskriften för andra samtal släpps denna vecka

En ny utskrift från ett annat telefonsamtal mellan USA:s president Donald Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommer att släppas den här veckan, skriver Trump på Twitter.

”För att fortsätta att vara den mest transparenta presidenten i historien kommer jag någon gång den här veckan att släppa utskriften från det första, och därför viktigaste, telefonsamtalet jag hade med Ukrainas president”, skriver han i inlägget.

Den amerikanska presidenten öppnade för att släppa den nya utskriften förra veckan. Då sa han att den troligtvis skulle släppas i dag tisdag.

Trumps telefonsamtal med Zelenskyj från i juli ligger till grund för riksrättsprocessen.

Idag 04:58
Laura Cooper innan vittnesmålet 30 oktober. MANDEL NGAN / AFP
undefined

Pentagontopp: Trump gav order om att frysa bistånd

Donald Trump beordrade berörda avdelningar på Pentagon att frysa biståndet till Ukraina under sommaren. Det framgår när vittnesförhöret från Pentagontoppen Laura Cooper blivit officiellt under måndagen, rapporterar amerikanska medier.

Cooper, som är högsta ansvariga tjänsteman på Pentagon för USA:s Ukrainapolicy, gav uppgifterna under sitt vittnesmål inför kongressen förra månaden, i samband med riksrättsprocessen som pågår mot president Donald Trump.

Så mycket som 400 miljoner dollar till Ukraina ska ha frusit inne, enligt Coopers vittnesmål. Uppgifterna kommer bara dagar innan riksrättsprocessen mot Trump går in i en ny fas. På onsdag och torsdag kommer förhör att hållas med fokus på Trumps förfrågan till Ukrainas president om att utreda rivalen Joe Bidens son.

Igår 22:55
Läs mer om Trumps USA
SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Dagens börs

Nytt rekord på Wall Street trots Trumps nya tullutspel

Wall Street steg inledningsvis till nya rekordnivåer på tisdagen men efter att Donald Trump hållit tal dämpades börshumöret och de ledande indexen stängde så här:
S&P 500: +0,2 %
Nasdaq: +0,3 %
Dow Jones: +/-0,0 %
Det innebär att Nasdaq stängde på ny rekordnivå, medan Dow tangerade gårdagens rekord och att S&P 500 stängde en enda punkt under fredagens rekordnivå.

Dagens stora frågetecken var det tal president Donald Trump höll hos Economic Club of New York under kvällen. Presidenten uppgav att fas ett av ett handelsavtal med Kina var ”nära”. Han hotade samtidigt med höjda tullar om Kina inte går med på ett avtal. Trump sa ingenting om att skjuta upp biltullarna mot EU som ska träda i kraft i morgon.

Börsen steg inledningsvis till nya rekordnivåer för samtliga index under talet men föll sedan tillbaka.

Walt Disneys streamingtjänst Disney+ hade till slut premiär på tisdagen. Då det är en storsatsning kan marknadens och kundernas bemötande under de närmaste dagarna få betydelse för aktien och på tisdagen steg den 1,4 procent.

Trots starkare rapport än väntat efter stängning i går kväll rasade Spotifys rival Tencent Music 8,1 procent.

Industriunderleverantören Rockwell Automations delårsrapport togs väl emot av investerarna – aktien handlades upp 10,5 procent.

Sämre gick det för Advance Auto Parts som presenterade ett svagare delår än väntat – aktien föll 7,5 procent.

E-cigarettillverkaren Juul uppges göra sig av med 650 tjänster – storägaren Altria steg 1,3 procent efter nyheten.

Tesla meddelade under kvällen att man bygger sin fjärde gigafactory i Berlinområdet – aktien steg 1,4 procent.

Facebook meddelade att man lanserar Swish-liknande tjänsten Facebook Pay. Aktien var upp kring 2,5 procent när nyheten kom och stängde på ungefär samma nivå.

17 min
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsen slog rekord – Storytel backade

Stockholmsbörsen handlades upp på tisdagen i linje med Europabörserna. Vid stängning noterades båda de ledande indexen på nya rekordnivåer.
• OMXSPI: +0,6 procent
• OMXS30: +0,6 procent
SSAB, Volvo och Investor agerade draglok i storbolagsindexet med uppgångar på cirka 1,4–1,6 procent.

Telia steg 1,1 procent efter att EU-kommissionen godkänt miljardköpet av TV4-ägaren Bonnier Broadcasting. Teleoperatören räknar med årliga synergieffekter om 600 miljoner kronor.

Gamingbolaget Paradox rapporterade ett mindre vinstlyft än analytikerna hade förutspått. Aktien steg ändå 3,9 procent, vilket Carnegie beskrev som en lättnadsrekyl.

Ljudboksbolaget Storytel redovisade en fortsatt stark tillväxt samtidigt som förlusterna ökade i tredje kvartalet. Aktien backade 3,8 procent.

Utbombade Starbreeze la i går fram en ny rekonstruktionsplan till tingsrätten där bolaget lovar att alla skulder ska betalas. Aktien steg 5,7 procent på tisdagen.

5 tim
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Små rörelser i Asien – handelskriget är i fokus

Asienbörserna steg brett på tisdagen. Vid stängning såg det ut som följer:
• Nikkei: +0,8 %
• Shanghai: +0,2 %
• Shenzhen: +0,2 %
• Hongkong: +0,5 %
• Kospi: +0,8 %


Investerare håller koll på utvecklingen i handelskriget mellan USA och Kina, där det är oklart vad de två stormakterna egentligen kommit överens om, skriver CNBC.

Marknaden reagerar varenda gång Donald Trump twittrar eller uttalar sig om saken, säger Mitul Kotecha, TD Securities seniora strateg med inriktning på tillväxtmarknader.

– Verkligheten är den att båda sidor vill få till ett avtal. Det ser ut som att vi får åtminstone ett fas 1-avtal någon gång i december, säger Kotecha.

Investerarna kommer också ha koll på utvecklingen kring oroligheterna i Hongkong, skriver CNBC.

De förvärrade våldsamheterna på gatorna i Hongkong utlöste börsfall under gårdagen och skapar en fortsatt börsnervositet, enligt TT.

Idag 04:13
Läs mer om Dagens börs

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund