TT
Omnis poddintervjuer

Alla avsnitt: Partiledarna om det politiska kaoset

Sverige har ett ovanligt politikår bakom sig. Efter en historiskt lång regeringsbildning med både brutna löften och allianser är det politiska läget i dag ett helt annat än före valdagen. Nu berättar huvudpersonerna själva om vad som egentligen hände.

Lyssna på alla avsnitt av Omnis intervjuserie “Regeringen framför allt” – en podcast i åtta delar på cirka 30 minuter vardera – där partiledarna med egna ord berättar om regeringsbildningen.

Här hittar du alla intervjuer:

Busch Thor: Alliansen återuppstår inte – beredd att förhandla med SD

Ebba Busch Thor. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alliansen kommer inte att kunna återuppstå och bli som den var förut – och i det läget måste ett nytt beslut fattas. Det säger Ebba Busch Thor i Omnis politikpodd. ”Jag är beredd att ta stöd av Sverigedemokraterna, jag är beredd att sitta ner och samtala och förhandla med Sverigedemokraterna”, säger KD-ledaren.

Löfven: ”Om Sjöstedt hellre vill ha en M-regering får han ta det ansvaret”

Stefan Löfven. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven slår ifrån sig V-ledaren Jonas Sjöstedts hot om att fälla regeringen om den går vidare med utredningen om en förändrad arbetsrätt. ”Om Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet tycker att det är bättre med en regering som Ulf Kristersson leder och som är beroende av Sverigedemokraterna så måste han ta det ansvaret”, säger Löfven.

Lööfs vädjan till M-ledaren: ”Lägg inte upp inlägget”

Annie Lööf. TT

Centerledaren Annie Lööf var precis på väg upp på scenen för att hålla tal för sitt parti när hon fick ett sms från M-ledaren Ulf Kristersson. I det stod att han snart skulle publicera ett förslag om en 3–2–1-regering i ett inlägg på Facebook. ”Jag bara skrev: ’Snälla, lägg inte upp det här. Låt oss fortsätta diskussionen’”, säger Lööf.

Björklund: ”Tror en majoritet i partiet ville ingå i en S-ledd regering”

Jan Björklund. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Om L-ledaren Jan Björklund själv hade fått bestämma hade han ytterligare övervägt alternativet att sitta med i en S-ledd regering. ”Min bedömning är att det hade funnits en majoritet för ett sådant steg, men den majoriteten var så pass knapp att jag inte var beredd att splittra partiet i den frågan”, säger Björklund.

Jonas Sjöstedt. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sjöstedt: ”Vi bestämmer om Löfven är statsminister eller inte”

Efter fyra års tajt regeringssamarbete med S förväntade sig Jonas Sjöstedt en central plats vid förhandlingsbordet. Istället förde Löfven förhandlingar med C och L, medan Vänsterpartiet lämnades utanför. “De förstod inte att i slutändan är det vi som bestämmer”, säger Jonas Sjöstedt.

Kristersson: ”Ett knäppt sätt att driva politik på”

Ulf Kristersson går in i regeringsförhandlingarna med Alliansen i ryggen – och siktet inställt på statsministerposten. Men när förhandlingarna är över har Stefan Löfven återigen makten – och Alliansen, är död. Men hade det kunnat sluta annorlunda? Lyssna på hela intervjun med Ulf Kristersson via länkarna nedan.

Jimmie Åkesson. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åkesson: ”Vi var tydliga med vad vi inte skulle acceptera”

På valnatten utropar han Sverigedemokraterna till valets stora vinnare. Men tio månader senare står Jimmie Åkesson fortfarande utan regeringsinflytande – och tvingas tävla med KD om de konservativa väljarna. Hur stor roll spelade SD egentligen i att vi fått den regering – och budget – som vi har i dag? Och lever drömmen om ett konservativt block? Lyssna på intervjun med Åkesson via länkarna nedan.

Per Bolund.  Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bolund: Hoppas på bredare regering med fler partier

Trots att Miljöpartiet med nöd och näppe lyckas hålla sig kvar i riksdagen har partiet bara ett mål i sikte efter valet: Regeringsmakten.
Men riskerar partiet att kompromissa sig bort från inflytande? Och vilka politiska allianser hoppas det nya språkröret Per Bolund att knyta i framtiden? Lyssna på intervjun med Bolund via länkarna nedan.

Vi som har gjort podden

Programledare: Henrik Svensson och Matilda Glaser
Research: Mimmi Nilsson, Marcus Andersson, Matilda Glaser och Calle Sandstedt
Tekniker och slutmix: Kristofer Krook
Producent: Henrik Svensson

Toppnyheter

Polisinsats vid brottsplatsen / Mikael Damberg (S).  TT.
Knivvåldet i Göteborg

Damberg om ökade våldet: Måste få polisen att växa

Inrikesminister Mikael Damberg (S) beklagar den senaste veckans händelser i Göteborg – där två unga män knivskurits till döds, skriver Göteborgs-Posten.

Enligt Damberg har knivvåldet ökat i Göteborg i år, även om skjutvapenvåldet minskat.

Justitieminister Morgan Johansson (S) sa tidigare i veckan att regeringen ville skärpa straffen för brott mot knivlagen.

– I Socialdemokraterna är det något vi sagt att vi vill genomföra, men fokus bör ligga på att få polisen att växa, säger Mikael Damberg.

37 min
Illustrationsbild. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Två dödsfall med knivvåld på kort tid i Göteborg

Den man som skadades i ett knivbråk under natten till lördag i gallerian Nordstan i Göteborg har dött av sina skador uppger polisen. En misstänkt gärningsman har gripits misstänkt för mord på den 19-årige mannen som dog.

Den misstänkte gärningsmannen greps på en spårvagn, rapporterar GP.

Tidigare i veckan rånmördades en 18-årig man på Hisingen i Göteborg. Tre personer har häktats misstänkta för dådet. Det finns ingen känd koppling mellan händelserna.

Idag 06:05
Läs mer om Knivvåldet i Göteborg
Zelenskij på valvakan. GENYA SAVILOV / AFP
Parlamentsvalet i Ukraina

Zelenskijs parti noterar bästa resultatet sedan 1991

Ukrainas president Volodymyr Zelenskijs parti Folkets tjänare får 43,9 procent av rösterna i parlamentsvalet, visar den första vallokalsundersökningen enligt AFP. Noteringen är den högsta för något parti i ett parlamentsval sedan Sovjetunionen föll 1991.

I ett första tal efter undersökningen säger Zelenskij att partiets huvudprioritet är att avsluta kriget i landet och att bekämpa korruptionen, enligt AFP.

Det proryska partiet För livet hamnar tvåa med 11,5 procent av rösterna.

Folkets tjänare saknar representation i parlamentet sedan tidigare. Men efter att Zelenskij valdes till president tidigare under våren upplöste han parlamentet och tidigarelade parlamentsvalet.

2 tim
Volodymyr Zelenskij och Svyatoslav Vakarchuk i samband med dagens parlamentsval. TT
undefined

Tv-stjärnan Zelenskij vill samtala med rockstjärnan

Ukrainas president och den tidigare tv-stjärnan Volodymyr Zelenskij vill samtala med det nystartade partiet Rösten om att forma en koalition i parlamentet, skriver Reuters. Partiet startades för två månader sedan och leds av rockstjärnan Svyatoslav Vakarchuk.

Zelenskij gav beskedet i talet han höll efter att en vallokalsundersökning visat att hans parti Folkets tjänare får 43,9 procent av rösterna i parlamentsvalet.

En representant för Rösten säger att partiet är öppet för samarbeten med alla partier som inte stöttas av oligarker. Partiet ser ut att få 6,3 procent av rösterna och tar därmed plats i parlamentet, rapporterar Ekot.

2 tim
Ukrainska medborgare röstar i parlamentsvalet. TT
undefined

”Det politiska landskapet har återigen blivit suspekt”

Söndagens parlamentsval i Ukraina handlar egentligen om en enda sak – huruvida den nyvalde presidenten Volodymyr Zelenskyj kommer få det parlamentariska stöd som krävs för att han ska kunna infria sina vallöften, skriver SVT:s korrespondent Bert Sundström. Det var ju det som gjorde ”att hela 73 procent av väljarna röstade på honom” – nämligen för att i första hand ”utrota korruptionen”, fortsätter han.

Alla Hurska på The Ukrainan Weekly noterar dock att de politiska rörelser som hoppas på en plats i Ukrainas parlament rymmer många välkända ansikten från tidigare regeringar – och att flera av rörelserna sponsras av en handfull av landets mäktigaste oligarker. I Zelenskyjs eget parti ”Folkets tjänare” återfinns flera bundsförvanter till en av dessa oligarker.

”Dagens politiska situation känns alltför lik den under mitten på 00-talet, när Ukraina liknande en ’oligarkernas republik’”, skriver Alla Hurska.

Idag 11:24
Läs mer om Parlamentsvalet i Ukraina
Shane Lowry. PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
British Open

Shane Lowry vinner The Open – tar första majorn

Irländaren Shane Lowry vinner oväntat The Open – och tar hem sin första major med hela sex slags marginal, rapporterar flera medier.

Efter att ha gjort tre birdies på de sju första hålen kunde inga konkurrenter längre hota och resten blev en eriksgata för Lowry, skriver SVT.

Med bucklan i handen passade en tårögd Lowry på att tacka sina föräldrar som ”offrade så mycket” för honom som liten.

Alex Norén blev bäste svensk med totalscore −3. Lowry landade på −15.

2 tim
Henrik Stenson.  PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
undefined

Tuff dag för Stenson – knäckte klubban i ilska

Henrik Stenson hade en tuff dag i The Open. Efter att ha tappat flera slag brast till slut tålamodet och han knäckte sin klubba över låret, rapporterar flera medier.

– Jag hoppades på en starkare avslutning. Det svider och gör att vi sjunker i resultatlistan, säger Stenson till Radiosporten.

Henrik Stenson slutade på en 20:e plats på ett under par, medan Alex Norén kom på elfte plats på tre under par. Tävlingen vanns av irländaren Shane Lowry.

13 min
Henrik Stenson. PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
undefined

Stenson har gett upp hopp om vinst: Vi är inte på topp

Henrik Stenson tror inte längre på att det blir en ny seger i British Open. Stenson och Alexander Norén är tillsammans med fyra andra, sex slag under par och delar tolfteplatsen inför sista dagen.

– Jag har hela veckan känt att vi inte är på topp, säger Stenson.

Han har därför gett upp hoppet om upprepa bedriften när han vann hela tävlingen 2016. Nu handlar det i stället om att försöka klättra så högt upp på resultatlistan som möjligt.

– Vi har spelet för att göra en bra tävling och det är det som vi får rikta in oss på.

Sista rundan av British Open inleds klockan 08.32.

Idag 04:47
Läs mer om British Open
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Störningarna i tågtrafiken

Ny prognos: Tågproblemen fortsätter längre än väntat

Tusentals tågresenärer har drabbats av förseningar i helgen efter att en kontaktledning rivits ner mellan Höör och Hässleholm i Skåne under fredagen. Trafikverket tror nu att felet kan vara avhjälpt först på måndagsmorgonen, rapporterar flera medier.

– Allt är åtgärdat och lagat, men anläggningen måste testas, säger Anna-Lena Bergström, presskommunikatör på Trafikverket, till SVT.

I tidigare prognoser beräknades att trafiken skulle rulla på igen under söndagskvällen.

4 tim
Fåglar misstänks ligga bakom tågkaoset. TT
undefined

Fåglar misstänkta bovarna i helgens tågförseningar

Nu har Trafikverket kommit fram till vad som ligger bakom att en kontaktledning revs ned och orsakade en brand i ett ställverk i skånska Sösdala.

– Vi tror oss veta att det är fåglar som har orsakat felet, säger Anna-Lena Bergström, presskommunikatör på Trafikverket, till Ekot.

Tusentals resenärer drabbas av tågproblemen på södra stambanan mellan Stockholm och Malmö som beräknas vara avklarade på söndag kväll, skriver TT.

Igår 12:17
Illustrationsbild. Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Har fastnat i Malmö, Lund och Eslöv senaste veckan”

Tågresenären Olivia Björklund är en av de tusentals resenärer som påverkats av inställda och försenade tåg efter en nedriven kontaktledning i Skåne i fredags.

– Den senaste veckan har jag fastnat i både Malmö, Lund och Eslöv på grund av tågstrul. På vintern vet man ju att det brukar vara problem, men på sommaren borde trafiken funka som den ska, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

Trafikverkets senaste prognos är att trafiken ska rulla på igen från klockan fem på måndagsmorgonen.

3 tim
Läs mer om Störningarna i tågtrafiken