ToppnyheterSenaste nyttBevakningar
Skandia

Knepen som får dig att sova bättre

Snurrar du runt timmar i sängen utan att kunna somna?

Vad vi gör innan och efter vi går till sängs kan påverka oss mer än vi tror.

– Ibland kan det vara bättre att gå upp en stund än att ligga kvar och kämpa för att somna, säger Fredrik Rickardson, psykolog hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Vår sömn är lika viktig som kost och motion och är avgörande för hjärnans och kroppens återhämtning. Men stress, skärmtid och stillasittande får oss att sova allt sämre. Av alla som kontaktar Skandias Hälsosluss har mer än hälften sömnsvårigheter.

Här är Fredrik Rickardsons tips för att somna och sova bättre:

6 november 2020, 09:07
Ibland kan det  vara bättre att gå upp en stund än att ligga kvar och kämpa för att somna, säger Fredrik Rickardson, psykolog hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.
Skandia

Så tankar du energi när du jobbar hemma

För många ser arbetet väldigt annorlunda ut just nu med hemmajobb i stor utsträckning. Utan att vi kanske märkt det har vi förlorat många vanor som gjort att vi mått bra.

– Därför är viktigt att skapa nya rutiner som ersätter dem man förlorat – för att tanka på med positiva upplevelser och energi, säger Aleksandar Djordjevic, psykolog hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Många upplever också fördelar med det nya normala. Det kan vara lättare att få ihop vardagen för småbarnsföräldrar som slipper lägga tid på att pendla till jobbet. Men för de som mår sämre finns åtgärder att sätta in för att bryta monotonin.

5 november 2020, 15:03
Det viktigt att skapa nya rutiner som ersätter dem man förlorat – för att tanka på med positiva upplevelser och energi, menar Aleksandar Djordjevic, psykolog hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.
Skandia

Vågar du ställa den jobbiga frågan till din kollega?

Hur vi mår under en arbetsvecka går upp och ner. Att bry sig om varandra på jobbet kan göra skillnad.

– Det kan vara svårt att prata om hur vi mår, men att våga fråga är viktigt, säger Cajsa Kaarme, hälso- och rehabvägledare hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehabcenter.

Mår man inte bra presterar man sämre – tankarna finns på ett annat håll helt enkelt. Därför är det viktigt att som chef vara lyhörd och se tidiga tecken på ohälsa.

– När många jobbar på distans kan det vara svårare att upptäcka det. Därför är det viktigt att ta sig tid för videosamtal och inte bara fokusera på prestationen utan även på måendet i samtalet, säger hon.

5 november 2020, 11:18
Det kan vara svårt att prata om hur vi mår, men att våga fråga är viktigt, säger Cajsa Kaarme, hälso- och rehabvägledare hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehabcenter.
Skandia

Så ställer krisen nya krav på din portfölj

Efter vårens tvärnit för världsekonomin är resan tillbaka igång. Hittills har det gått över förväntan och börserna har stigit till nya höjder. Men under de senaste veckorna har svängningarna ökat. Det kan därför vara läge att se över din portfölj. Här är tre saker att fundera på.

5 oktober 2020, 14:08
Skandia

30-40 år? Så kan du påverka din pension

Du som befinner dig mitt i karriären har fortfarande de flesta pensionsinbetalningarna framför dig. Det betyder att du har tid att tjäna in pension och bygga upp ett sparande. Men en kris som corona kan påverka din framtida pension negativt. Skandias nya rapport visar att det kan handla om allt från hundralappar till flera tusen kronor i månaden.

– Förklaringen är att pensionernas utveckling till stor del är kopplad till den allmänna ekonomiska utvecklingen i Sverige och utvecklingen på kapitalmarknaden, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

En svagare tillväxt och löneutveckling slår alltså mot pensionerna. Men det finns enkla sätt att motverka pandemins effekter på pensionerna. Ett sätt är att öka det egna sparandet.

– Det ger större valmöjlighet och flexibilitet och förbättrar möjligheten att klara av ekonomiska kriser. Ditt eget sparande kan bli det som skapar dig den extra frihetsgraden kring vilken ålder du vill gå i pension. Ju yngre du är desto större möjlighet har du att ge dig själv en bra pension, säger Mattias Munter.

28 september 2020, 08:54
Skandia

Börja spara fossilfritt till låg avgift

Klimatomställningen är en av vår tids stora frågor, oavsett om man sitter i ett styrelserum eller pratar runt köksbordet. Men hur ska du kunna spara fossilfritt? Nu kan du både investera hållbart och samtidigt skapa möjlig avkastning till låg avgift. Under våren och sommaren har Skandia lanserat flera fonder med hållbarhet som fokus. Att spara hållbart och fossilfritt blir därmed enklare för fler. Teamet som arbetar med att granska hållbara investeringar har byggts ut och fonderna gjorts om för att garantera att sparandet blir hållbart och fossilfritt*.

– Vår ambition är att erbjuda fonder för alla som vill spara hållbart. Sparare har tidigare tvingats att välja nischade och ofta dyrare produkter. Nu har vi gjort om flera av våra mest populära och bredaste fonder i syfte att skapa ett hållbart och fossilfritt sparande för våra kunder till en låg avgift, säger Annelie Enquist, vd på Skandia Fonder.

* Med fossilfritt avses att fonderna inte investerar i bolag som utvinner eller genererar kraft från fossila bränslen. Med hållbart avses att klimat och miljö, arbetsvillkor, mänskliga rättigheter och affärsetik är viktiga i analysen.

18 september 2020, 11:49
Skandia

Så kan du höja din pension – på en kvart

Många som arbetar i dag kommer på sin höjd att få 50 procent av sin slutlön i allmän pension från staten.

– Allt fler märker att den allmänna pensionen minskar som andel av den totala pensionen. Att medvetenheten ökar är positivt, för det innebär att allt fler hinner agera i tid och säkerställa att man har tjänstepension och börjar spara på egen hand, säger Mattias Munter, pensionsekonom Skandia.

29 juli 2020, 13:36
Skandia

Nytt verktyg ger dig koll på pensionen

Du vill ha bättre koll på hela din pension – men hur går man tillväga? Med rätt verktyg behöver det inte ta mer än en kvart att få bättre koll. Skandias nya tjänst gör det enklare att göra medvetna val här och nu, som kan påverka din framtida lön ”efter karriären”.

– Ju högre lön du har, desto större del av din sammanlagda inkomst som pensionär kommer att bestå av tjänstepension och eget sparande. Därför finns all anledning att sätta sig in i vad som påverkar pensionen och vad du kan göra själv, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

29 juli 2020, 13:35
Skandia

Fyra tips som kan höja din pension

Många förväntar sig 80 procent av sin slutlön i pension men de flesta får i dag betydligt mindre. Lyckligtvis finns det saker du kan göra för att förbättra din pension. Här är fyra tips:
1. Se till att din arbetsgivare erbjuder tjänstepension.
Har du kollektivavtal på din arbetsplats så har du alltid tjänstepension men många andra företag betalar också tjänstepension för sina anställda. Om du är egenföretagare måste du själv ta ett större ansvar för att bygga din pension.
2. Spara regelbundet
Att månadsspara är det smarta sättet att spara där alla kan bygga upp ett pensionskapital över tid. Spara direkt när lönen kommer så blir det av. Ju tidigare du börjar desto större chans har pengarna att växa med hjälp av ränta på ränta-effekten.

29 juli 2020, 13:35
Skandia

Viktiga rutinen att behålla när börsen skakar

För mindre än två månader sedan var livet som vanligt. Nu råder plötsligt ett helt nytt läge i världen. Många som månadssparar frågar sig om sparandet ska pausas. Grundtipset är att så länge det är möjligt fortsätta spara långsiktigt även under börsnedgång.

– Med regelbundet sparande kan alla bygga ett sparkapital. Låt det trumma på även genom tuffa tider. Då kan mindre belopp bli till stora kapital med hjälp av tiden och ränta på ränta-effekten, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Ett månadssparande kan också göra att återhämtningen efter sämre tider går snabbare. Den som pausade allt sparande när det vände ned 2007 fick under följande fem år en genomsnittlig avkastning på minus tre procent på en vanlig aktiefond.

– Den som fortsatte månadsspara och köpte lite hela tiden på väg ned under finanskrisen och sedan fortsatte när det vände upp, hade istället under samma period fått en positiv avkastning på 20 procent, säger Mattias Munter.

Så har du möjlighet - fortsätt spara även när det är skakigt på börsen. Med 10, 20, kanske 30 år kvar tills pengarna ska användas så talar åtminstone historien för att du kommer att vara med om ett antal nedgångar och återhämtningar.

4 maj 2020, 13:38
Nästa sida »

Mina bevakningar

Politik, Zlatan eller Apple?

Logga in för att lägga upp bevakningar på det som du är mest intresserad av.

Aktuella ämnen

Populära ämnen

Lämna feedback