Bevaka
Nvidia

Dagens börs

New York summerade stark vecka – Nvidia vinnare

New York-börserna handlades med små rörelser på fredagen efter att en röd torsdag med virusoro effektivt satt stopp för rekordrallyt på Wall Street. Vid stängning stod huvudindexen så här:
• S&P 500: +0,2%
• Nasdaq: +0,2%
• Dow Jones: −0,1%
Det innebär att breda S&P 500 och Nasdaqs kompositindex båda nätt och jämnt kapade åt sig nya rekordnivåer i fredagshandeln. Samtidigt summerade S&P 500 en stark vecka med en uppgång på 1,6 procent.

Inför öppning var investerarna på gott humör efter att flera bolags delår slagit förväntningarna, men svagare makrodata än väntat lade sordin på fredagsstämningen.

Bland rapportvinnarna fanns Nvidia, som steg 7 procent. Även Expedia slog förväntningarna och aktien lyfte 11 procent.

Även Ebays rapport gick hem hos investerarna och aktien handlades upp 2,6 procent.

AIG hörde till förlorarna som fortsatte ner 4,8 procent efter gårdagens rapporttapp.

Betalkortsbolagen Visa och American Express hörde till vinnarna på Dow och båda steg runt 1 procent. Volvo-konkurrenten Caterpillar, datortillverkaren IBM och apoteksjätten Walgreens hörde till storbolagsindexets förlorare.

Hittills har drygt 77 procent av S&P 500-bolagen släppt siffror för det fjärde kvartalet och 72 procent av dem har slagit förhandstipsen, visar data från Factset enligt CNBC. Investeringsstrategen Jon Adams säger till nyhetskanalen att ”det bådar gott för amerikanska aktier” om resultattillväxten håller i sig under 2020.

14 feb
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Boeing lyfte Dow till nytt rekord på trumpen börs

New York-börserna föll överlag på måndagen efter att ha avslutat förra veckan på nya rekordnivåer. Vid stängning stod indexen så här:
• S&P 500: –0,2 %
• Nasdaq: –0,1 %
• Dow Jones: +/-0,0 %
Enligt CNBC var det återigen Donald Trump som la sordin på stämningen. I fredags tillbakavisade presidenten kinesiska påståenden om att de två supermakterna enats om att avveckla de nya tarifferna igen.

En eskalering av konflikten i Hongkong uppgavs också bidra till ett negativare sentiment. Två demonstranter ska ha skadats allvarligt efter att ha blivit utsatta för polisvåld under måndagen.

På bolagsfronten handlades apotekskedjan Walgreens 5,1 procent. Enligt uppgifter till Bloomberg har det amerikanska riskkapitalbolaget KKR uppvaktat Walgreens för ett möjligt utköp. Med ett börsvärde på 53 miljarder dollar skulle det bli det största utköpet hittills.

Boeing meddelade att man räknar med att återuppta leveranserna av olycksplanet 737 Max redan i december, efter att modellen haft globalt flygförbud sedan i mars. Tillverkaren spådde också att flygbolagen ska kunna återuppta flygningarna i januari. Aktien lyfte 4,6 procent och hjälpte Dow att klättra upp över nollan till plus 0,04 procent – och därmed ännu en rekordnivå för indexet.

Teslas aktie steg 2,4 procent sedan analyshuset Jefferies höjt riktkursen till 400 från 300 dollar, med motiveringen att elbilstillverkarens bruttomarginaler möjliggör för uthållig lönsamhet.

Ubers grundare och tidigare vd Travis Kalanick har sålt 20 procent av sina aktier i bolaget för drygt 5 miljarder kronor. Efter ett inledande tapp på ett par procent stängde aktien på plus 0,1 procent.

T-Mobiles aktie tappade 1,6 procent efter att Wall Street Journal rapporterat om att vd:n John Legere kan vara på väg att ta över som chef på krisande Wework.

Nvidia vände upp ett par tiondelar efter höjda riktkurser från Danske Bank och UBS.

11 nov 2019
Dagens börs

Trumps handelsutspel gladde USA-börserna – Apple steg

New York-börserna rekylerade upp på måndagen efter fredagens jätteras. Vid stängning såg de ledande indexen ut så här:
• S&P 500: +1,1%
• Nasdaq: +1,3%
• Dow Jones: +1,1%
Återhämtningen kom efter att Kina meddelat att de vill ha en lugn och sansad lösning på handelskriget med USA, varpå den amerikanske presidenten Donald Trump sa att handelssamtalen länderna emellan kommer att återupptas väldigt snart.

– Det finns en smula optimism att USA och Kina kan komma att återuppta samtalen, men samtidigt råder det också en viss tvekan, säger Yousef Abbasi på INTL FC Stone till CNBC.

Enligt Abbasi var det lägre omsättning än vanligt i måndagens handel vilket ibland kan leda till volatila rörelser på marknaden.

Amerikanska chiptillverkare steg på handelslättnaderna. Intel, Advanced Micro Devices och Nvidia steg mellan 1 och 2 procent medan Qualcomm föll tillbaka 0,8 procent. Apple, som rasade närmare 5 procent i fredags, stängde på plus 1,9 procent.

Bristol-Myers Squibb meddelade tidigare på måndagen i ett pressmeddelande att psoriasisläkemedlet Otezla ska avyttras till Amgen för 13,4 miljarder dollar i kontanter. Bristol-Myers Squibb och Amgen stängde på plus 3,4 respektive 3,2 procent.

I fredags rasade de ledande indexen rejält efter att Kina svarat med hämndtullar på amerikanska varor för 75 miljarder dollar vilket fick USA att i sin tur höja tullarna på kinesiska varor till ett värde av sammanlagt 550 miljarder dollar.

26 aug 2019